SAK:n liittopäättäjät: Aktiivimalli peruttava ja työttömyysturvan lisäkiristyksistä luovuttava 

Tänään koolla olleet noin 600 SAK:n liittopäättäjää vaativat, että hallitus peruu työttömiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevan aktiivimallin. Liittopäättäjät muistuttavat, että työttömyysturva ja irtisanomissuoja ovat kokonaisuus ja hallitus on nyt heikentänyt niitä molempia.
23.01. 14:33
SAK
Noin 600 SAK:laista liittopäättäjää kokoontui Helsingin Messukeskuksessa. Kuva: Sergei Julle / SAK

SAK:n liittopäättäjät vaativat, että hallitus peruu työttömyysturvan aktiivimallin. 

– Aktiivimallin perumista koskeva kansalaisaloite keräsi nopeasti 130 000 allekirjoitusta. Aloite ansaitsee eduskunnassa huolellisen käsittelyn vielä tällä vaalikaudella, liittopäättäjät korostavat.

– Aktiivimalli on kilpailukykysopimuksen vastainen työttömyysturvan leikkaus ja sellaisena paha virhe hallitukselta.

Tänään tiistaina Helsingissä koolla olleet noin 600 SAK:n jäsenliittojen hallintojen jäsentä vaativat hallitusta lopettamaan karensseja entisestään kiristävän aktiivimalli kakkosen valmistelun.

– Työttömyysturvan leikkaaminen ja kiristäminen johtaa jo nyt kohtuuttomiin tilanteisiin. Ihmisten lannistaminen ei auta heitä työllistymään.

Rankaisemisen sijaan työttömät tarvitsevat kannustusta, tukea ja asianmukaisia palveluita. Työttömän oma aktiivisuus on tärkeää ja sitä tuetaan parhaiten positiivisilla kannusteilla.

– SAK jatkaa työttömyysturvan kehittämistä, tekee uusia avauksia turvan yksinkertaistamisesta sekä työn ja sosiaaliturvan yhdistämisestä niin, että työn vastaanottamista voidaan helpottaa.

– Yritysten ja työnantajien on myös kannettava suurempaa vastuuta työllisyydestä ja irtisanomiensa työntekijöiden auttamisesta uuteen työhön. 

Liittopäättäjät muistuttavat, että työttömyysturva ja irtisanomissuoja muodostavat kokonaisuuden ja hallitus on nyt heikentänyt niitä molempia. Työttömyysturvan heikennysten varjolla ei pidä myöskään edistää työehtojen heikentämistä.

SAK:n kannustava työllistymismalli

SAK kutsuu kaikki mukaan mielenosoitukseen – #äänityöttömälle

SAK:n järjestämä mielenosoitus Senaatintorilla perjantaina 2. helmikuuta on kaikille avoin tilaisuus. Sen tunnus sosiaalisessa mediassa on #äänityöttömälle.

– Kutsumme torille kaikkien ammattiliittojen jäseniä, laajasti kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä osoittamaan mieltä aktiivimallia vastaan.

SAK:n jäsenliitot ja ammattiosastot tekevät lisäksi omia päätöksiä toimista, joilla ne osoittavat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaa ja aktiivimallia kohtaan.

Mielenilmaisun tapahtumasivu Facebookissa

Katso tallenne liittopäättäjien tapaamisesta

Tiistain liittopäättäjätapaamisen videotallenne löytyy SAK:n Youtube-kanavalta:

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.