Työtön ansaitsee luottamuksen – SAK:n kannustava työllistymismalli

Aktiivimallille vaihtoehtoinen malli avaa keskustelun työttömien turvasta luottamusyhteiskunnassa. Julkaisusarja 1/2018.

Aktiivimallille vaihtoehtoisessa SAK:n kannustavassa työllistymismallissa työttömille määrättävät karenssit ovat nykyistä selvästi lievempiä. Malli kannustaa työtöntä, mutta ei jätä yksin - ei myöskään syrjään. Pelottelun sijaan työtön saa tukea ja henkilökohtaista palvelua.

Keskustelussa aktiivimallista unohtuu, ettei ole olemassa joko työttömiä tai työntekijöitä vaan ihmisiä, jotka ovat välillä työssä tai työttömänä. Tästä syystä palkansaajaliike edustaa myös työttömiä jäseniään.

Malli on yksi ehdotuksistamme, miten työttömiä tulee kohdella luottamusyhteiskunnassa. Lisää on tulossa – kehitämme työttömyysturvaa koko vuoden 2018. Työttömyysturvan uudistamisen lisäksi teemme myös ehdotuksia ammattiliittojen ja työttömyyskassojen mahdollisuuksista auttaa jäseniään työllistymisessä.

Mallin esittelimme ensimmäistä kertaa SAK:laisten liittopäättäjien kokouksessa Helsingin messukeskuksessa 23. tammikuuta 2018.

Julkaisun ovat tehneet Pirjo Väänänen, Saana Siekkinen, Mikko Heinikoski ja Tytti Naukkarinen.