SAK:n Lapin aluetoimikunta vieraili saamelaiskäräjillä – vihreän siirtymän on oltava reilu alkuperäiskansoille ja työntekijöille

Lapin aluetoimikunta vieraili toukokuussa saamelaiskäräjillä. SAK:n Pohjois-Suomen alue- ja järjestöasiantuntija Carolyn Tourunen kuvailee vierailua lämminhenkiseksi ja ajatuksia herättäväksi.
23.05.2023 07:40
SAK
Kuvassa vasemmalta Carolyn Tourunen, Jari Paldan, Ara Aikio, Sirkku Heleneva, Annika Leinonen, Milla Asikainen, Outi Korvela, Jani Mantere, Leo Aikio, Markus Korjonen, Laura Olsén-Ljetoff, Tiina Lovisa Solbär, Niina Siivikko. Kuva Johanna Alatorvinen.

Vierailun aiheina olivat muun muassa saameläiskäräjälain uudistaminen, alueen perinteiset elinkeinot, käynnissä olevat kaivoshankkeet, vastuullinen matkailu ja vihreä siirtymä.

– Tapaaminen antoi paljon ajatuksia ja jatkotyöstettävää. Yhteistyötä saamelaiskäräjien kanssa varmasti jatketaan, sanoo Carolyn Tourunen.

Esimerkiksi vastuullisesta matkailusta on valmistelussa sertifikaatti.

– Nostimme tapaamisessa esille, että siihen olisi hyvä sisällyttää osio myös työntekijöiden oikeuksista.

Voit lukea lisää vastuullisesta matkailusta täältä

Aluetoimikunnan matkaan osallistui yhdeksän henkilöä SAK:n jäsenliitoista PAM:sta, Teollisuusliitosta, aliupseeriliitosta ja JHL:stä.

PAM:n järjestötoimitsija Markus Korjosen mielestä yhteistyötä saamelaiskäräjien kanssa tulee jatkaa.

– Ammattiliittojen olisi tärkeää tutkia ja puuttua saamelaisten kohtaamaan syrjintään työelämässä.

Annika Leinonen PAM:sta koki, että vierailu syvensi tietoa saamelaisuudesta. 

Tapaamisessa tuotiin esiin, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa vihreän siirtymä matkailussa ja luonnonvarojen käytössä tulee olla reilua työntekijöille ja alkuperäiskansoille. Pitkällä aikavälillä vihreä siirtymä on kaikkien kannalta myönteinen asia, tapaamisessa painotettiin.

– Paremman elämän, oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon edistämisessä ay-liike ja alkuperäiskansat ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä. Tämä historia on hyvä muistaa ja siitä voidaan ammentaa myös tulevaisuudessa, sanoi saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.