SAK:n kysely: Kesätyöpaikkojen määrä romahti ja yhä useampi nuori jää ilman työkokemusta

Kesätyöpaikkoja on tarjolla tänä kesänä viime vuoteen verrattuna merkittävästi vähemmän. Vain 56 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Vuonna 2019 näin kertoi 71 prosenttia luottamushenkilöistä.
26.05.2020 10:25 Päivitetty 26.05.2020 10:49
SAK
Kesätyöpaikkojen määrä on vähentynyt erityisesti palvelualoilla. Kuva Gorilla.

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho pitää luottamushenkilöille tehdyn kyselyn tulosta äärimmäisen huolestuttavana.

– Oli ennakoitavissa, että kesätyöntekijöitä palkataan tänä kesänä aiempaa vähemmän, mutta näin roima pudotus yllätti. Suurella määrällä nuoria jää nyt ensi kosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta, Rasinaho harmittelee.

Kesätyöpaikkojen määrä on pudonnut kaikilla aloilla, mutta suurin pudotus on yksityisillä palvelualoilla, joilla kesätyöpaikat ovat vähentyneet yli neljänneksellä (27 %) edellisvuoteen verrattuna. Niillä työpaikoilla, joihin kesätyöntekijöitä otetaan, luottamushenkilökyselyn vastaajista lähes puolet (48 %) ilmoittaa, että kesätyöntekijöitä palkataan vähemmän kuin edellisvuonna.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 27 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on koronapandemian vuoksi jouduttu perumaan jo aiemmin sovittuja kesätyöpalkkauksia. Erityisesti näin on käynyt julkisella sektorilla (33 %) ja yksityisillä palvelualoilla (31 %).

Kirsi Rasinaho kannustaa nuoria vaikeasta tilanteesta huolimatta aktiivisuuteen. Osalla työpaikoista päätetään kesätyöntekijöiden palkkaamisesta vasta nyt.

– Esimerkiksi palvelualoilla yritykset voivat vielä tehdä viime hetken rekrytointipäätöksiä, kun ravintolat, kahvilat ja huvipuistot avaavat ovensa kesäkuussa. 

Ensimmäisen kosketuksen työelämään tarjoavan Tutustu ja tienaa -mallin kautta palkattavien kesätyöntekijöiden määrä vähenee myös reippaasti. Nyt vain 11 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan mallin kautta nuoria (19 % vuonna 2019). Lisäksi lähes puolet (43 %) kertoo, että mallin kautta palkataan vähemmän kesätyöntekijöitä kuin edellisvuonna.

– Kuntien jakamat kesäsetelit ovat yksi tapa tarjota kesätöitä aivan nuorimmille. Niiden käyttöä voisi nyt joustavoittaa, pohtii Rasinaho.

Kirsi Rasinaho muistuttaa, että kesäopinnot ovat nuorelle hyvä vaihtoehto, jos kesätöitä ei löydy. Opintoja voi edistää muun muassa ammatillisissa opinnoissa ja kesälukiossa.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi toukokuussa 871 luottamushenkilöä.


SAK:n, Akavan ja STTK:n maksuton Kesäduunari-info palvelee tänäkin kesänä kaikkia kesätyöntekijöitä puhelimen, WhatsAppin ja nettisivujen kautta. Lisätietoja löydät osoitteesta kesaduunari.fi

 

Korjattu 26.5.2020 klo 10:25: kesätyöpaikkojen määrän vähentyminen yksityisillä palvelualoilla 26,8% yli neljänneksellä (luki yli viidenneksellä), täsmennetty viittaus "Niillä työpaikoilla, joihin kesätyöntekijöitä otetaan, luottamushenkilökyselyn vastaajista lähes puolet (48%) ilmoittaa, että kesätyöntekijöitä palkataan vähemmän kuin edellisvuonna" sekä korjattu vastaajien määrä N=871 (luki 875).

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.