SAK:n kysely: Kesätyöpaikkoja tarjolla viime vuotta enemmän

Nuorille on tänä kesänä tarjolla selvästi viime kesää enemmän kesätyöpaikkoja. SAK:n luottamushenkilöille tekemän kyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä lisääntyy kaikilla toimialoilla.
27.05.2021 06:45
SAK
Muun muassa kunnat ja seurakunnat työllistävät nuoria kesäisin. Kuva Martti Kainulainen/Lehtikuva.

Luottamushenkilöistä 67 prosenttia kertoo, että hänen työpaikalleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 56 prosenttia. 

Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime kesänä koronapandemian takia.

– Viime kesänä jopa jo sovittuja kesätöitä jouduttiin perumaan. On ilahduttavaa, että työpaikoille halutaan nyt palkata enemmän kesätyöntekijöitä, vaikka koronaa edeltävälle tasolle ei vielä päästä, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho.

Vuonna 2019 luottamushenkilöistä 71 prosenttia kertoi, että heidän työpaikalleen palkataan kesätyöntekijöitä.

Lähde: SAK:n Luottamushenkilöpaneeli, toukokuu 2021.

Kesätyöpaikkojen lisäys on suurinta yksityisellä palvelualalla, jossa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että työpaikalle palkataan kesätyöntekijöitä. Viime vuonna näin vastasi 52 prosenttia alan luottamushenkilöistä. 

Luottamushenkilöistä 25 prosenttia kertoo, että kesätyöntekijöitä palkataan nyt viime kesää enemmän. Yli puolet (55 %) kertoo, että palkattavien määrä on sama kuin vuosi sitten. 

SAK:n kyselyssä tiedusteltiin myös, palkataanko työpaikalle nuoria kesätyöhön Tutustu ja tienaa -mallin kautta. Tänä vuonna 14 prosenttia vastaajista kertoo tällaisesta palkkaamisesta. Tilanne on hieman parantunut viime vuodesta, jolloin 11 prosenttia luottamushenkilöistä kertoi, että työpaikalle palkataan nuori Tutustu ja tienaa -mallin kautta. Peräti kolmannes vastaajista (32 %) ei tiedä, palkataanko mallin kautta työntekijöitä.

– Tässäkään ei päästä samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa. Vuonna 2019 viidennes (19 %) vastaajista kertoi, että työpaikalla hyödynnetään Tutustu ja tienaa -mallia, Kirsi Rasinaho sanoo.

Kirsi Rasinaho.

Hän harmittelee sitä, että mallin hyödyntäminen on työpaikoilla jäänyt viime vuosina vähäiseksi.

– Myös alle 18-vuotiaiden nuorten on tärkeä saada työkokemusta, sillä se vaikuttaa nuoren kehitykseen ja itsetuntoon. Parhaimmillaan kesätyökokemus auttaa nuorta valitsemaan itselleen mieluisan opiskelualan ja vaikuttaa näin myös nuoren tulevaan työuraan, Rasinaho sanoo.

Luottamushenkilöpaneeli kesätyöntekijöiden palkkaamisesta SAK:laisille työpaikoille toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 784 luottamushenkilöä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n maksuton kesäduunari-info palvelee kesätyöntekijöitä numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin klo 9–15 elokuun loppuun asti. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös WhatsAppilla (040 747 1571) ja nettilomakkeella. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.