SAK:n Eloranta: Suomi ei kaipaa ostovoimaa kurjistavaa kikyä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti viikonloppuna ”hyvinvointisopimusta” ja tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa suoraan uutta kilpailukykysopimusta.
13.06.2022 15:12
SAK
Kuva Patrik Lindström.

– Emme tarvitse uutta kikyä. Nykyiset palkankorotukset eivät uhkaa Suomen kilpailukykyä, sillä palkat nousevat kilpailijamaissakin. Suurempi riski on, että suomalaisten ostovoima heikkenee, kotimarkkinat hyytyvät ja sitä kautta Suomen työllisyysaste laskee, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

Hänen mukaansa ostovoiman ja työllisyyden turvaaminen vaativat palkankorotuksia sekä muita keinoja. 

– Palkkainflaatio ei ole kenenkään etu. Tähän tilanteeseen sopisivat euromääräiset yleiskorotukset. Ne auttaisivat kaikkia, mutta suhteellisesti eniten pienituloisia ja kaventaisivat palkkaeroja. Lisäksi vuonna 2016 työnantajilta työntekijöille siirretty kaksi prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksuja pitää siirtää takaisin. Työnantajien on osallistuttava suomalaisten ostovoiman ja työllisyyden tukemiseen. 

Eloranta muistuttaa, että mikäli työntekijöiden ostovoimaa kuritetaan työehtoja heikentämällä, niin sitä kalliimpia keinoja poliitikoille jää ostovoiman turvaamiseksi. 

– Ostovoiman kurjistaminen yhtäältä ja tukeminen toisaalla olisi hölmöläisten hommaa. Ylipäätään työmarkkinoille ulkopuolelta operoidut tai pakottamalla tai yksipuolisesti sanelemalla saadut tulokset eivät ole olleet pitkäikäisiä. Ne ovat aiheuttaneet enemmän ongelmia kuin ratkaisseet niitä, Eloranta päättää.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.