SAK:n Eloranta edustajistossa: Työnantajien on aika osoittaa vastavuoroista solidaarisuutta palkansaajille

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa ostovoimasopimusta, jolla työnantajat tulisivat vastaan sivukuluissa samalla tavalla kuin työntekijäpuoli teki kilpailukykysopimuksessa.  
24.11.2022 10:34
SAK
Jarkko Eloranta SAK:n edustajiston kokouksessa.

Nopeasti kohonneet energian ja ruoan hinnat, korkea inflaatio sekä nousseet korot ovat vaikeuttaneet monien palkansaajien ja heidän perheidensä elämää.

– SAK on ehdottanut niin sanottua ostovoimasopimusta. Siinä sovittaisiin palkansaajien sivukulujen alentamisesta ja siirrosta työnantajille. Koska kyse ei ole palkoista, työmarkkinoiden keskusjärjestöt voisivat sopia tästä. Ammattiliitot puolestaan sopisivat edelleen normaalisti omat työehtosopimusratkaisunsa, Jarkko Eloranta ehdotti torstaina SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä.

Sivukulujen siirto palkansaajilta työnantajille helpottaisi vaikeita palkankorotusneuvotteluita eli keventäisi palkankorotuspaineita. Elorannan mielestä työnantajien olisi nyt syytä tulla palkansaajia vastaan sivukuluissa, sillä palkansaajat auttoivat työnantajia 2016 niin sanotussa kilpailukykysopimuksessa (kiky).

SAK:n puheenjohtaja on huolissaan eri alojen työehtosopimusneuvotteluiden etenemisestä.

– Työnantajapuoli luopui keskitetymmästä sopimisen mallista perustellen sitä alakohtaisilla tarpeilla. Nyt kun alakohtaisia sopimuksia voisi tehdä, uskallusta ratkaisuihin ei ole. Suoraan sanottuna työnantajat piiloutuvat toistensa selän taakse, Eloranta sivaltaa.

Hänen mukaansa työnantajapuoli pyrkii toteuttamaan työehtoneuvottelumallia, joka on vielä jäykempi kuin heidän kovin kavahtamansa keskitetty palkkasopiminen, jossa siinäkin palkankorotusvara mitoitettiin viennin kilpailukyvyn mukaan.

Eloranta muistuttaa, että suomalainen ay-liike on edelleen niin vahva, ettei sitä voi ohittaa. Sitä ei voi pakottaa sen paremmin työmarkkinapöydässä kuin politiikassakaan. 

– Suomella on paljon haasteita. Uskon, ettei kukaan halua, että niiden keskellä työmarkkinatilanne kriisiytyy. Hankaluudet tarkoittaisivat, että väki on toreilla mieltä osoittamassa ja yhteiskunnan rattaat enemmän tai vähemmän jumissa.

Tuleviin eduskuntavaaleihin SAK valmistautuu monin tavoin. Eloranta nostaa SAK:n eduskuntavaalitavoitteiden kärkeen tasapuolisen sopimisen sekä jokaiselle reilun työelämän.

– Kun katsoo nykyistä työmarkkinamenoa, niin näissä asioissa riittää parannettavaa, Eloranta toteaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.