SAK monelta osin samoilla linjoilla OECD:n kanssa: Sosiaaliturvaa ja työvoimapolitiikkaa uudistettava työllistymistä tukevaksi

OECD ottaa maaraportissaan esille monia SAK:n esittämiä teemoja, kuten sosiaaliturvan, perhevapaiden ja työvoimapolitiikan uudistustarpeet. SAK:n ekonomisti ei kuitenkaan jaa näkemyksiä ansiotuloverotuksen vaikutuksesta työllisyysasteeseen.
28.02.2018 13:46
SAK
OECD katsoo Suomen päivähoitomaksujen hankaloittavan vanhempien työhön siirtymistä. Kuva: Linda Manner / Lehtikuva
Patrizio Lainà

– OECD korostaa maaraportissaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuutta, mikä vaikeuttaa työn vastaanottamista. Nykyjärjestelmässä tilapäinen työllistyminen saattaa vaarantaa ihmisen toimeentulon jopa viikoiksi, SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà huomauttaa.

SAK:n tapaan OECD on huolissaan naisten matalista palkoista ja epävarmoista työsuhteista. Järjestö katsoo myös Suomen päivähoitomaksujen hankaloittavan vanhempien työhön siirtymistä.

– OECD esitti jo kaksi vuotta sitten Suomen perhevapaajärjestelmän uudistamista naisten työmarkkina-aseman parantamiseksi. SAK on vienyt uudistusta aktiivisesti eteenpäin ja esitellyt oman perhevapaamallinsa.

– On vahinko, että uudistus nyt kaatui, Lainà harmittelee. Hän kannustaa seuraavaa hallitusta tarttumaan uudistustyöhön heti alusta alkaen.

Työvoimapolitiikan osalta OECD esittää henkilökohtaisten tapaamisten lisäämistä työttömien ja työvoimahallinnon asiantuntijoiden kesken.

– OECD:n mukaan tapaamiset pitäisi ajoittaa erityisesti työttömyyden alkuvaiheeseen. SAK:n kannustavassa työllistymismallissa tapaamisia on alun jälkeen vähintään kolmen kuukauden välein, Patrizio Lainà toteaa.

Työvoimapalvelut ovat siirtymässä maakuntien ylläpitämiin kasvupalveluihin vuoden 2020 alussa. Valtio rahoittaa maakuntien kasvupalveluja määrärahalla, joka ei ole korvamerkittyä. OECD:n mukaan rahoitusmalli sisältää riskin työvoimapalvelujen heikentymisestä, jos maakunnat eivät kohdenna rahoja tarpeeksi työttömien palveluihin.

Verotuksen osalta OECD suosittelee työn verotuksen keventämistä ja painopisteen siirtämistä välillisiin veroihin. Patrizio Lainàn mukaan OECD:n esitys saattaa kiristää pienituloisten verotusta.

– Muiden Pohjoismaiden esimerkit osoittavat, että työllisyys voi olla hyvällä tasolla korkeankin ansiotuloverotuksen maissa.

SAK:n kannustava työllistymismalli
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.