Ratkaisu kaikkien etu – kukaan ei halua pakkoa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly muistuttaa koko Suomen hyötyvän, jos järjestöt saavat aikaan kilpailukyvyn lisäksi palkansaajien asemaa turvaavan ratkaisun.
Hänen mukaansa kaikkien osapuolten toiveissa näyttäisi olevan, etteivät työehtoja heikentävät pakkolait tulisi voimaan.
– SAK:n viime viikon torstaina tekemä avaus ratkaisun pohjaksi avasi pattitilanteen ja antoi mahdollisuuden tilanteen hoitamiseksi kaikkien kannalta parhaalla tavalla, Lyly totesi lauantaina valtakunnallisilla SAK-päivillä Jyväskylässä.
Hänen mukaansa palkansaajapuolella ei ole minkäänlaista väärää kuvitelmaa Suomen taloustilanteesta.
Työllisyyden parantamista ja investointien lisäämistä tarvitaan ehdottomasti, mutta se on Lylyn mukaan tehtävä niin, että kuorma jakautuu tasaisesti eri osapuolille.
– Kun ollaan neuvottelun alkumetreillä, olisi tärkeää saada maali selväksi. Välillä näyttää siltä, että maali on kovin liikkuva, ja tunnetusti siihen on silloin vaikea osua, Lyly toteaa.
SAK:n puheenjohtajan mielestä on ollut harmillista, että kilpailukyvyn parantamisen keskeisin elementti – tuottavuus – on jäänyt taka-alalle, kun pääpaino on ollut työehtojen heikentämisessä.
Tämä pitäisi saada hänen mukaansa käännettyä, ja parhaiten tuottavuutta edistetään työpaikoilla työntekijöiden ja työnantajien yhteistyöllä – ei siis valtakunnallisesti palkkoja alentamalla.
– Toivottavaa olisi, että Suomeen saataisiin rakennettua palvelukonsepti, josta kaikki yritykset ja työpaikat voisivat halutessaan saada apua ja työkaluja tuottavuuden parantamiseen, Lyly ehdottaa.
Hänen mukaansa vaikea talous- ja työllisyystilanne haastaa pohjoismaisen sopimusyhteiskunnan toden teolla.
– Myös muissa Pohjoismaissa ja koko Euroopassa seurataan mielenkiinnolla, miten Suomen tilanne ratkaistaan, Lyly huomauttaa.
Liki 400 SAK:laista paikallisjärjestöjen aktiivia osallistuu SAK-päiville viikonloppuna Jyväskylässä.