Ranskassa työministeri esittää palkankorotuksia ratkaisuksi työvoimapulaan

Koronapandemian on pelätty huonontavan työntekijöiden asemaa entisestään. Ranskassa näyttää kuitenkin käyvän päinvastoin. Koska raskaisiin ja heikosti palkattuihin töihin ei löydy työntekijöitä, työministeri kehottaa matalapalkka-alojen työnantajia nostamaan palkkoja.
05.10.2021 09:40
SAK
Ranskassa yli 100 000 ravintola-alan työntekijää ei ole palannut ammattiinsa koronapandemian helpottaessa. Kuva: Phototheque.

Koronasulkujen jälkeen sadat tuhannet pienipalkkaiset huonoihin työoloihin enemmän tai vähemmän mukautuneet työntekijät eivät enää Ranskassa palanneetkaan työpaikalle, vaan olivat käyttäneet tilaisuuden vaihtaakseen alaa. Esimerkiksi reilusta 600 000 ravintola-alan ammattilaisesta oli ravintoloiden jälleen auetessa jäljellä enää alle 500 000.

Moni huomasi paitsi sen, miten hienoa on olla perheen kanssa iltaisin ja viikonloppuisin, myös sen, miten kehno korvaus henkilökohtaisista uhrauksista maksetaan. Toisin kuin ennustettiin, työntekijät eivät siis palanneet sulkujen jälkeen työelämään entistä nöyrempinä ja joustavampina.

”Pitää lyödä ehdotus pöytään”

Työnantajaliitto Medef:n mukaan Ranskan yrittäjien suurin ongelma onkin tällä hetkellä rekrytointi. Monille matalapalkka-aloille kuten ravintolatyöhön ja rakennuksille ei löydy työntekijöitä.

Aikansa työnantajapuolen murheita kuunnellut työministeri Elisabeth Borne keksi työvoimapulaan ratkaisun.

– Palvelualat, jotka ovat saaneet koronaepidemian aikana paljon valtion tukea, valittavat nyt, että ei löydy työntekijöitä. Näiden työnantajien pitäisi esittää itselleen kysymys, miksi työvoimaa ei löydy ja olisiko kenties joitakin tekijöitä, joilla tilannetta voisi auttaa, Borne totesi taannoin France Inter -televisiokanavan haastattelussa.

– Erityisesti hotelli- ja ravintola-alalla palkat ja työolot eivät vastaa työn vaatimuksia. Alan yritykset ovat tehneet vuoden alkupuoliskolla mukavasti voittoa. Tässä pitää nyt lyödä palkankorotusehdotus pöytään, työministeri paukautti.  

Inflaatio syö ostovoimaa

Yllättäen myös työnantajaliitto uskoo, että palkankorotukset ovat paras lääke työvoimapulaan, tosin liitto haluaisi työnantajamaksujen alenevan samassa suhteessa. Menneet hallitukset ovat kuitenkin jo ehtineet nakertaa työnantajan sosiaaliturvamaksuja niin paljon, että esimerkiksi laajasti käytössä olevasta minimipalkasta ei kerry valtion kassaan mitään. 

Työntekijäliitot huomauttivat alkuvuodesta, että palkat ja ostovoiman säilyttäminen unohtuivat kokonaan valtion yrityskeskeisestä elvytyspaketista. Palkkojen tarkistaminen ylöspäin onkin nyt aiheellista, koska kiihtynyt inflaatio ja kuluttajahintojen nousu heikentää ostovoimaa entisestään. Liitot arvostelevat kuitenkin sitä, että valtio ei näytä esimerkkiä korottamalla virallista minimipalkkaa. 

Virpi Latva, Pariisi.

Lue myös Työvoimapulan taustalta löytyy työpaikkoja, jotka eivät tarjoa kunnollista toimeentuloa
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.