Ranskassa ammattiliitot marssivat koronapotkuja vastaan - erityisesti päivittäistavarakaupan irtisanomiset suututtavat

Ranskan ammattiliittojen keskusjärjestö CGT:n tutkijat ovat selvittäneet, että yritykset käyttävät koronaepidemiaa häikäilemättä hyväkseen. Erityisesti keskusjärjestö paheksuu päivittäistavarakaupan massiivista irtisanomisaaltoa, vaikka ala on yksi niistä harvoista, joiden liikevaihto on kasvanut koronan ansiosta. 
21.09.2020 10:31
SAK
Ranskan työntekijäliitot marssivat viime viikolla Pariisin kaduilla aiheettomia koronairtisanomisia ja työttömyysturvan leikkauksia vastaan. Kuva Esko Riikonen.

Ranskan työntekijäliitot osoittivat viime torstaina Pariisin kaduilla mieltään aiheettomia koronapotkuja vastaan. Keskusjärjestö CGT:n taloustutkijoiden mukaan kolme neljästä vastikään ilmoitetusta irtisanomisesta ei liity millään tavalla epidemiaan.

– Koronaepidemia ei muuta sitä tosiasiaa, että irtisanomiset eivät ole oikea ratkaisu, jos ajatellaan yritysten pitkän tähtäimen kilpailukykyä ja työllisyyttä, sanoo CGT:n pääsihteeri Philippe Martinez

– Valtion pitäisi jakaa rahaa yrityksille sillä ehdolla, että joukkoirtisanomisille löydetään muita vaihtoehtoja. 

Martinez kutsui koronapotkujen kohteeksi joutuneet työntekijät ensimmäiseen epidemian aikaiseen mielenosoitukseen, koska neuvottelut pääministeri Jean Castex:n kanssa eivät tuottaneet toivottua tulosta. 

Elvytyspaketeista hyötyviltä yrityksiltä ei vaadita ammattiliittojen painostuksesta huolimatta edelleenkään mitään vastinetta. Lisäksi hallitus on luvannut yrityksille miljardien eurojen verohelpotuksia, nekin ilman vastavuoroisuutta. 

Päivittäistavarakaupan irtisanomiset suututtavat

Sekä talousministeri Bruno Le Maire että useat elvytysrahaa saaneiden suurten yritysten toimitusjohtajat ovat moittineet julkisesti työtaistelun järjestämistä keskellä epidemian aiheuttamaa talouskriisiä. 

– Epidemia on antanut yrityksille loistavan tekosyyn potkia porukkaa pihalle. Kolmella neljästä irtisanomisesta ei ole mitään tekemistä koronan kanssa, Philippe Martinez tietää. 

Hän on tuohtunut erityisesti siitä, että ensin irtisanotaan työntekijöitä koronan varjolla ja sitten vielä saman epidemian nimissä vaaditaan, että nämä eivät puolustaudu. 

– Pitäisikö markettiketju Auchanin työntekijöiden ottaa tyynenä vastaan uutinen 1500 työntekijän irtisanomisesta, vaikka päivittäistavarakauppa ei ole kärsinyt millään tavalla koronaepidemiasta?

Irtisanotaan, vaikka tilauskirja on täynnä

Puheenjohtaja Martinez arvostelee myös valtion hätäpaketin saaneen ilmailuteollisuuden jättiläisen Airbusin irtisanomisia. Airbus on ilmoittanut irtisanovansa 17 000 työntekijää, joista 5 000 Ranskassa.

– Ilmailuala on vaikeuksissa, koska lentokoneet eivät lennä, mutta Airbusin tilauskirja on täynnä vuosiksi eteenpäin. Ongelmana on se, että hyvässä kunnossa oleviin yrityksiin pumpataan rahaa, jolla ne korottavat osinkojaan ja johtajiensa palkkoja, mutta irtisanovat työntekijöitään. 

Philippe Martinez kertoo työntekijäliittojen marssineen viime viikolla myös työttömyysturvan ja työeläkkeiden leikkauksia vastaan.

– Koronaepidemia on juuri osoittanut, miten tärkeää on, ettei hyvinvointivaltiotamme ajeta alas. Erityisesti kriisitilanteessa jokaisella pitää olla oikeus työttömyyden aikaiseen toimeentuloon ja julkiseen terveydenhuoltoon. Sosiaaliturva on pidettävä erossa yksityisistä taloudellisista intresseistä.

Virpi Latva, Pariisi
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.