
Enligt professorn i privaträtt Niklas Bruun förvärras arbetslösheten och fattigdomen i krisländerna av Europeiska kommissionens, Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens agerande.
Professor Bruun: EU kränker systematiskt medborgarnas grundläggande rättigheter
EU bryter konsekvent mot de medborgerliga rättigheterna i länderna som drabbats av den ekonomiska krisen, bedömer Niklas Bruun som är professor i privaträtt. – I Grekland pågår redan en fullskalig humanitär kris, betonar han.
Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF har bland annat beordrat Grekland att skrota Internationella arbetsorganisationen ILO:s avtal och grundläggande principer inom arbetsrätten.
Till exempel har man gett arbetsplatserna rätt att avtala om arbetsvillkor som underskrider kollektivavtalens miniminivåer. I Grekland kan enstaka arbetstagare komma överens med arbetsgivaren om löner som är lägre än minimilönerna.
Enligt Bruun är det nu löntagarna som bekostar den ekonomiska krisen. Den här våren har Bruun, som är professor vid Helsingfors universitet, tillsammans med över 550 europeiska forskare och jurister skrivit under ett ställningstagande där man påpekar att den så kallade troikan som består av EU-kommissionen, ECB och IMF, ytterligare förvärrar arbetslösheten och fattigdomen. I förlängningen riskerar det freden i Europa.
– I Grekland pågår redan en fullskalig humanitär kris, betonar Bruun.
Bruun talade vid ett seminarium på FFC i fredags. Specialmedarbetaren Kari Tapiola vid Internationella arbetsorganisationen ILO påminde å sin sida att de grundläggande rättigheterna i arbetslivet garanterar ekonomisk tillväxt. Strejkrätten och rätten att organisera sig fackligt är enligt honom en väsentlig del av en fungerande marknadsekonomi.
– Man främjar inte ekonomisk tillväxt genom att kränka de grundläggande rättigheterna, betonar Tapiola.
Han fick medhåll av juristen Jari Hellsten på FFC:s och fackförbundens intressebevakningsprojekt, som också talade vid seminariet.