Oppilaan ohjausta ja työelämään tutustumista lisättävä jo peruskoulussa

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinahon mukaan opintojen keskeyttämistä ammatillisessa koulutuksessa voidaan ehkäistä lisäämällä yhteyksiä työpaikoille jo peruskoulussa.
06.04.2022 08:10
SAK
Ammatillisessa koulutuksessa noin joka kymmenes opiskelija keskeyttää opintonsa. Kuva iStock.

Kirsi Rasinaho toivoo, että oppilaanohjausta lisättäisiin peruskoulussa, jotta nuorilla olisi toiselle asteelle siirryttäessä paremmat valmiudet valita itselleen sopiva ala.

– Oppilaanohjaus keskittyy nyt vahvasti 9. luokkaan eli peruskoulun päättöluokkaan. Sitä olisi kuitenkin hyvä olla jo aiemmin. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että opinto-ohjauksen resursseja on lisättävä.

Rasinaho painottaa myös työelämään tutustumisen merkitystä. Siihen pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet jo peruskoulussa. 

Kirsi Rasinaho.

– Tässä ei voi liikaa korostaa kesätöiden ja Tutustu työelämään ja tienaa -jaksojen merkitystä. TET-jaksoja voisi myös olla jo ennen 9. luokkaa.

Kirsi Rasinaho uskoo, että oppivelvollisuuden laajeneminen toiselle asteelle vähentää ajan myötä opintojen keskeyttämistä. 

– Vielä ei voi tietenkään sanoa mitään varmasti, koska laajennus tuli voimaan vasta viime syksynä. Alustavat tulokset uudistuksesta ovat rohkaisevia. Uskon, että vähitellen keskeyttämiset vähenevät. 

Ammatillisessa koulutuksessa noin joka kymmenes opiskelija keskeyttää opintonsa. Viime vuosina keskeytysten määrä on hieman lisääntynyt. Opinnot aloittaa vuosittain 100 000 opiskelijaa.

Ammatillisella koulutuksella on kysyntää

Monilla toisen asteen koulutusta edellyttävillä aloilla kärsitään työvoimapulasta, mikä tarkoittaa, että ammattiin valmistuville on töitä tarjolla. Tätä pitäisi Kirsi Rasinahon mielestä korostaa nuorille nykyistä enemmän. Myös jatkokoulutusmahdollisuudet ammatillisen koulutuksen jälkeen ovat hyvät. 

Jotta koulutuksesta saa hyvät eväät ammattiin, tarvitaan laadukasta ja riittävää lähiopetusta ja ohjausta. Työssäoppimisella ja työpaikalla saadulla laadukkaalla ohjauksella on myös tärkeä merkitys, Kirsi Rasinaho painottaa.

– Valitettavasti työssäoppimispaikoista on pulaa. Näin oli jo ennen koronapandemiaa ja pandemia pahensi tilannetta. Toivottavasti tilanne tältäkin osin nyt paranee.

Rasinaho korostaa, että ammatillisen koulutuksen riittävä rahoitus on turvattava. Se omalta osaltaan auttaa siinä, että työpaikoille löytyy osaavia työntekijöitä tulevaisuudessa. 

Lue myös juttu keinoista estää keskeyttämisiä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.