Myytinmurtaja: Rakastaako SAK veroja? – Väitteisiin vastaa pääekonomisti Ilkka Kaukoranta

SAK:ta syytetään himoverottajaksi, mutta onko se totta vai tarua?
06.11.2018 09:00 Pirjo Pajunen
Julkiset palvelut tuotetaan verovaroilla eivätkä suomalaiset tutkimusten mukaan ole halukkaita tinkimään palveluiden laadusta. Kuva Lehtikuva/Vesa Moilanen.

Väite 1: SAK rakastaa veroja 

Ilkka Kaukoranta.

– Me rakastamme hyviä julkisia palveluita, heittää SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta vastaukseksi ensimmäiseen väitteeseen. 

– Verotus on välttämätön paha, jolla rahoitetaan se julkisen sektorin tekemä hyvä, kuten palvelut ja sosiaaliturva.

Niitä haluavat Kaukorannan mukaan myös suomalaiset, jotka suhtautuvat tutkimuksissa verotukseen varsin myönteisesti. 

– Kun ihmisiltä kysytään, he valitsevat miltei aina verotuksen kiristämisen palvelujen leikkaamisen sijaan. Mitään verokapinaa ei ole näköpiirissä, Ilkka Kaukoranta sanoo. 

Väite 2: Joka tapauksessa SAK haluaa kiristää veroja

Ilkka Kaukorannan mukaan kyseessä on myytti, johon törmää aika ajoin sosiaalisessa mediassa: SAK on oikea himoverottaja. 

– Verotus ei ole koskaan se tavoite. Mutta totta on, että sellainen julkinen sektori, jollaisen me ja suurin osa suomalaisista haluavat, edellyttää nykyistä kireämpää kokonaisveroastetta, Ilkka Kaukoranta sanoo. 

SAK on usein myös kannattanut veronalennuksia, Kaukoranta muistuttaa. Talouspolitiikan pitää elää ajassa, ja huonoina aikoina veronalennukset tukevat ostovoimaa. Jotta pelimerkkejä riittäisi elvyttävään veropolitiikkaan, hyvinä aikoina veroja on hilattava ylöspäin.  

– Pitkittyneen taantuman aikana ajauduttiin kiristämään verotusta ja leikkaamaan esimerkiksi koulutuksesta, kun työttömyys nousi korkealle. Nyt pitäisi rakentaa puskuria, jotta seuraavassa taantumassa olisi varaa järkevämpään talouspolitiikkaan.

Väite 3: Kasvava työllisyys kuittaa tarpeen kiristää veroja 

Parasta olisi, jos haluttu yhteiskunnan palvelujen taso voitaisiin kuitata sillä, että työllisyysaste nousee riittävän korkealle, Ilkka Kaukoranta sanoo.

– Laskelmien mukaan se ei kuitenkaan ole realistista. Työllisyysaste pitäisi saada nousemaan 80 prosenttiin, kun se nyt on saatu nostettua 72:een.

Verotusta voidaan Kaukorannan mukaan keventää, jos työllisyystavoitteessa onnistutaan kaikkien iloksi yli odotusten.

Väite 4: Menojen leikkaus ei ole SAK:lle vaihtoehto 

– Hyväksyn ajatuksen siitä, että joku haluaa laskea veroastetta, jos hän itse esittää samalla realistisen näkymän, mistä menoja karsitaan. 
SAK ei ole esittänyt leikkauslistaa, mutta eivät verotuksen keventämistä vaativatkaan. 

– Nyt ei esitetä uusia leikkauksia, vaan päin vastoin halutaan satsata esimerkiksi koulutukseen ja osaamiseen, ja hyvä niin, Ilkka Kaukoranta sanoo ja muistuttaa, että myös kestävyysvaje asettaa paineita kokonaisveroasteelle.

Väite 5: Suomen verotus on jo yli kipurajan. 

Suomen veroaste on korkea ja julkisen sektorin laajuus on poikkeuksellinen, mutta työn verotus ei Suomessa ole erityisen kireää. Se olisikin viimeinen vero, jota SAK olisi korottamassa, Ilkka Kaukoranta sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi perintöveroa on hänestä hyvinkin varaa nostaa. 

– Ekonomisteilla on laaja konsensus siitä, että perintojen verottaminen on työllisyyden ja talouskasvun kannalta vähiten haitallista verotusta. 

Veera Luoma-aho
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.