Maaseudun työpaikat turvattava
SAK pitää tärkeänä, että maaseudun työpaikat turvataan yhtä lailla kuin kaupunkienkin. Uusia työpaikkoja on mahdollista synnyttää muun muassa biotalouteen, matkailuun, hoiva-alalle ja kaivostoimintaan, todetaan SAK:n työ- ja elinkeinoministeriölle antamassa lausunnossa.
Alkutuotannon työpaikkojen vähentyessä palveluelinkeinoilla on kasvava merkitys myös maaseudun ihmisten työllistäjinä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan maaseudulla asuu edelleen lähes 1,7 miljoonaa suomalaista.
SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Auli Korhonen toteaa, että toimivat tietoliikenneyhteydet koko maahan ovat edellytys yritystoiminnalle, asumiselle ja palvelujen järjestämiselle.
– Sama koskee tiestön ja rataverkon kunnossapitoa. Infrastruktuurin ja palvelujen on toimittava kokonaisuutena.
Lähimarkkinat toimiviksi viljelijöille
SAK perää toimenpiteitä, joilla luodaan todelliset lähimarkkinat kaupunkien läheisen maaseudun yrittäjille. Luomu- ja lähiruoan tuottajat kokevat, että heidän mahdollisuuttaan toimia säädellään suurtuottajien ja kaupan suurliikkeiden ehdoilla.
– Lähi- ja luomuruoan tuotannon – samoin kuin etätyön – lisääminen ovat ympäristötekoja, joiden tueksi tarvitaan muutoksia sekä säädöksiin että asenteisiin, Korhonen painottaa.
SAK:laisten liittojen jäsenistä arviolta 200 000–300 000 käy töissä ja asuu harvaan asutuissa kunnissa tai maaseudulla. Maaseudulla tehtävästä palkkatyöstä saa elantonsa joukko esimerkiksi matkailu- ja palvelualojen, puuteollisuuden, elintarvikealan ja kuntien työntekijöitä. Maaseudulla ahkeroi myös moni rakennustyöläinen sekä teollisuuden ja kuljetusalan työntekijä.
SAK antoi viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014–2020 luonnoksesta.