”Kuka muu muka?” – Tarja Juurakko-Koskinen on vuoden opo 

Hämeen ammattikorkeakoulun opinto-ohjaajana työskentelevä Tarja Juurakko-Koskinen on valittu vuoden 2020 opinto-ohjaajaksi.
07.02.2020 10:00
SAK, SOPO ja TAT
Tarja Juurakko-Koskisella on monipuolinen kokemus ohjaus- ja opetusalan tehtävistä. Kuva Viivi Ali-Löytty.

Luettuaan Tarja Juurakko-Koskisen saavutuksia opon työssä valintaraati yhtyi erään hänen opiskelijansa toteamukseen ”Kuka muu muka vuoden opoksi?”. Raati oli myös vaikuttunut Juurakko-Koskisen pyrkimyksestä kehittää ohjaamista ja siten ehkäistä opintojen keskeyttämistä.

Juurakko-Koskinen on toiminut yläasteen, lukion ja nyt ammattikorkeakoulun opinto-ohjaajana. Ohjauksen kehittämistehtävissä hän on työskennellyt myös ammatillisessa sekä ohjaus- ja opetusalan täydennyskoulutuksessa, myös Kambodzassa. Ohjaus on siis tuttua monesta näkökulmasta.

Juurakko-Koskinen kertoo, että hänelle on ominaista luova työskentelyote, joka tarkoittaa uusien ratkaisumallien etsimistä, kehittämistä ja jatkuvaa halua oppia uutta. Innovoinnissa hänelle on tärkeää ideoiden kehittäminen realistisiksi toteuttamistavoiksi ja toimintamalleiksi.

Esimerkiksi keskeyttämisen kuumemittari on yksi innovaatio, jonka hän näkee potentiaaliseksi välineeksi syrjäytymisen ehkäisyssä.

Vuoden opo Tarja Juurakko-Koskinen on sosiaalisen median taitaja ja perehtynyt erityisesti sen pedagogisiin hyödyntämis- ja kehittämismahdollisuuksiin sekä netikettiin.

– Sosiaalinen media ja digitaalisuus ovat kuitenkin vain apuvälineitä sille, mitä opinto-ohjaajana osaan tehdä parhaiten. Kohtaaminen, mahdollisuuksien etsiminen ja löytäminen yhdessä ohjattavien kanssa ovat työni suola ja sokeri, toteaa Juurakko-Koskinen.

Vuoden opo -palkinto julkistettiin tänään valtakunnallisilla opopäivillä Tampereella jo 29. kerran. Valintaraadissa ovat mukana Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry ja Talous ja nuoret TAT.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.