Jarkko Eloranta EU-huippukokouksessa: Euroopan investoitava digitalisaatioon ja vähähiiliseen talouteen

Euroopassa tarvitaan huomattavia investointeja digitalisaatioon ja vähähiiliseen talouteen siirtymiseen. Investointien mahdollistamiseksi tarvitaan myös talous- ja rahaliitto EMU:n uudistuksia, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta EU:n kolmikantaisessa huippukokouksessa.
20.03. 15:15
SAK
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhui Brysselissä 20.3. järjestetyssä kolmikantaisessa sosiaalihuippukokouksessa. Kuva Creative Commons.

– Digitalisaatio voi vahvistaa EU:n roolia globaalissa taloudessa ja parantaa tuottavuutta. Se voi myös tehdä työstä turvallisempaa ja palkitsevampaa. Näiden etujen saavuttaminen edellyttää kuitenkin investointeja ja sääntelyä, Eloranta huomautti.

Investointeja tarvitaan Elorannan mukaan koulutukseen, tutkimukseen ja infrastruktuuriin. Sääntelyllä ja työmarkkinasopimuksin puolestaan on varmistettava, että kaikki pääsevät hyötymään digitalisaation hyödyistä. Esimerkiksi kasvamassa olevassa alustataloudessa vastuut, riskit ja tuotot eivät usein ole jakautuneet reilulla tavalla.

Toinen investointeja vaativa rakennemuutos on siirtymä vähähiiliseen talouteen. Suuret investoinnit ovat välttämättömiä sekä tuhoisan ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi että yhteiskuntien eheyden säilyttämiseksi.

Tarvittavien investointien rahoittamisessa tarvitaan Elorannan mukaan sekä julkista että yksityistä panosta.

– Julkisten investointien alhaiselta tasolta pitäisi vihdoin päästä ylöspäin. Tässä EMU:n uudistaminen on oleellista. Rahaliiton sääntöjen ei pidä estää tarpeellisia, järkeviä ja tuottavia kansallisen tason investointeja. Lisäksi tarvitsemme yhteistä euroalueen rahoituskapasiteettia, Eloranta sanoi.

Eloranta puhui Brysselissä 20.3. järjestetyssä kolmikantaisessa sosiaalihuippukokouksessa, johon EU-instituutioiden ja eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen johtajien rinnalla osallistuivat ministerit ja työmarkkinajohtajat nykyisestä ja kahdesta seuraavasta puheenjohtajamaasta. Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuun alussa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.