Ilmasto muuttuu – miten muuttuu työ? SAK:lta uutta materiaalia ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan vaikutuksista työelämään

Miten ilmastonmuutos ja sen torjunta vaikuttavat työhön sahalla, rakennustyömaalla ja kaupassa? SAK on julkaissut videon, jossa nuoret työntekijät kertovat ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta ja pohtivat, miten muutoksen torjunta tulee näkymään heidän työssään.
07.02.2020 09:02
SAK
Myyjä Nea Ikonen on yksi Ilmasto muuttuu -videolla esiintyvistä nuorista työntekijöistä. Kuva: Jaakko Lukumaa

Ilmastossa tapahtunut muutos näkyy jo nyt monella työpaikalla.

– Kesällä koirat tarvitsevat paljon enemmän viilennysalustoja ja viilennysloimia, lemmikkieläinkaupan myyjä Nea Ikonen kertoo videolla.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös kuluttajatottumuksiin ja sitä myötä tuotteiden kysyntään.

– On tosi tärkeää, että puu on sertifioitu eli kolmas osapuoli vahtii, että se on tuotettu ekologisesti, sahalla työskentelevä Jenni Matikainen korostaa.

Videolla esiintyvät nuoret eivät kuitenkaan ole huolissaan työpaikkojen häviämisestä, vaan uskovat työtä riittävän tulevaisuudessakin.

– Mutta kouluttautua kannattaa koko työuran ajan, ja työpaikalla on hyvä sanoa ääneen kaikki ilmastonmuutosta hidastavat ehdotukset, rakennustyöntekijä Timo Hautamäki huomauttaa.

Viisi minuuttia kestävä video on suunnattu erityisesti toisen asteen opiskelijoille ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa. SAK on laatinut videon yhteyteen lyhyen tehtävälistan, jota voi hyödyntää opetuksessa.

Ilmasto muuttuu – miten muuttuu työ? -video ja tehtävälista löytyvät osoitteesta www.sak.fi/opettajat.

Videon tuotannosta ovat vastanneet Kaisa Viitanen ja Jaakko Lukumaa. Video on osa SAK:n Mahdollisuuksien aika -hanketta, jossa on syksyn ja kuluvan talven aikana tutkittu ilmastopolitiikkaa ja sen merkitystä työllisyydelle. Kaikki hankkeen materiaalit löytyvät osoitteesta www.sak.fi/mahikset.

Katso video ja lataa tehtävälista

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.