Euroopan ay-liike vaatii UPM:ää aloittamaan neuvottelut työntekijöiden oikeuksia kunnioittavasta sopimuksesta

Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n pääsihteeri Luca Visentini on huolissaan UPM:n johdon pyrkimyksistä repiä Suomen työehtosopimusjärjestelmä.
14.02.2022 14:32
SAK
Lakkovahteja UPM:n Kymin tehtaan edustalla Kouvolassa tammikuussa 2022. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva.

Luca Visentini lähetti perjantaina UPM:n toimitusjohtajalle Jussi Pesoselle kirjeen, jossa hän arvostelee yhtiötä neuvotteluhaluttomuudesta. Hän kehottaa UPM:ää aloittamaan ammattiliittojen kanssa aidot neuvottelut työntekijöiden ja ammattiliittojen oikeuksia kunnioittavasta sopimuksesta.

Visentini myös edellyttää UPM:n sopivan työehdoista kollektiivisesti kaikkien niiden ammattiliittojen kanssa, jotka ovat olleet osapuolina alan työehtosopimuksissa. UPM on kieltäytynyt neuvotteluista paperiteollisuuden toimihenkilöitä edustavan STTK:laisen Ammattiliitto Pron kanssa.

Kirjeessään Visentini kertoo ETUC:n antavan täyden tukensa suomalaisille ammattiliitoille UPM:n työehtoja koskevassa kiistassa.

SAK:lainen Paperiliitto on ilmoittanut UPM:lle olevansa valmis neuvottelemaan yhtiön toimialojen kanssa. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat viime viikolla ja valtakunnansovittelija on kutsunut Paperiliiton ja UPM:n sovitteluun maanantaina 14. helmikuuta.

Paperiliiton 1. tammikuuta alkanut lakko UPM:n tehtailla jatkuu 12. maaliskuuta saakka, ellei sopimukseen päästä sitä ennen. Lakkoa tukevat saarroilla Sähköliitto, Teollisuusliitto, AKT ja JHL:n Raideammattilaiset.

Aiemmin helmikuussa kansainväliset paperialan työntekijäjärjestöt sopivat UPM:n työntekijöitä koskevista solidaarisuustoimista. Myös työnantajia edustava graafisen teollisuuden eurooppalainen etujärjestö Intergraf on lähettänyt UPM:n toimitusjohtajalle kirjeen, jossa se kehottaa yhtiötä ryhtymään nopeasti toimiin UPM:n tehtaiden lakon päättämiseksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.