Ansiopäivärahan saajista alle puolet täyttänyt aktiivisuusehdon – Työttömyyskassojen tiedot paljastavat aktiivimallin syrjivyyden 

SAK:laisten työttömyyskassojen ensimmäisen tarkastelupisteen tulokset viittaavat siihen, että aktiivimallin ehtojen täyttäminen on vahvasti riippuvaista työnhakijan osaamisalasta ja iästä.
27.04.2018 06:00
SAK
Aktiivimallia vastaan osoitettiin mieltä SAK:n järjestämässä mielenilmauksessa helmikuussa 2018. Kuva Sergei Julle/SAK

SAK:laisista työttömyyskassoista kerätyt tiedot kertovat karua kieltä aktiivimallin toteutumisesta. Arvion mukaan SAK:laisista ansiopäivärahaa saavista alle puolet (47 %) on täyttänyt aktiivisuusehdon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Kelan aiemmin julkaisemat tiedot viime vuoden lopun tilanteesta. 

SAK on alusta saakka vastustanut aktiivimallia, koska se kohtelee työttömiä hyvin eri tavoin. SAK:n keräämät ennakkotiedot vahvistavat tätä käsitystä. Eri aloilla aktiivisuusehdon on pystynyt täyttämään kovin eri tavoin. 

– Näyttää siltä, että palvelualoilla aktiivisuusehto on täyttynyt muita aloja paremmin, koska monet tekevät osa-aikaista työtä. PAMin työttömyyskassan jäsenistä merkittävä osaa saa soviteltua päivärahaa ja näin täyttää myös aktiivisuusehdon. Heikoin tilanne näyttäisi olevan teollisuuden eri aloilla, kuljetuksessa sekä julkisten- ja hyvinvointialojen työttömillä. Monilla aloilla keikkatyötä ei juurikaan ole tarjolla, toteaa SAK:n työttömyysturvan kehittämishankkeen hankepäällikkö Saana Siekkinen.

Näyttääkin siltä, että ansiopäivärahaa saavien aktiivisuusehto täyttyy pääosin työkeikkojen kautta. Palveluja sen sijaan näytetään tarjoavan pääosin vasta kun työttömyys pitkittyy. 

– Hallituksen kehysriihessä päättämät koulutukseen liittyvät parannukset aktiivimalliin on syytä toteuttaa pikaisesti. Tosin nekään eivät kuitenkaan ratkaise aktiivimallin perusongelmia. 

Siksi SAK esittää edelleen kokonaan uutta kannustavan työllistymisen mallia, jossa palveluja on tarjolla kaikille työttömille ja työttömyysturvan rangaistuksia lievennetään ja yksinkertaistetaan. 

Erityisen hankalalta tilanne näyttää ikääntyvien työttömien kohdalla. SAK:hon tulleiden viestien perusteella ikääntyville työttömille ei ole välttämättä edes pyydettäessä tarjolla palveluja ja heidän työllistymisensä on hyvin vaikeaa.

Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvamenoja jopa 80 miljoonalla eurolla tänä vuonna

Toisin kuin hallitus on väittänyt, aktiivimalli on johtamassa isoon työttömyysturvan leikkaukseen. SAK:n arvion mukaan aktiivimalli voi leikata työttömyysturvamenoja jopa 80 miljoonalla eurolla tänä vuonna. 

– Hallitus leikkasi jo aiemmin ansioturvaa noin 200 miljoonalla ja leikkauslinja jatkuu. Hallitus näyttää jatkavan työttömien kurittamista kautensa loppuun saakka. Leikkausten ja työttömien kurittamisen sijaan pitäisi työttömille tarjota mahdollisuuksia parantaa osaamistaan ja tukea työllistymistä. Talouden ja työllisyyden kasvu antaisi tähän nyt hyvän tilaisuuden.  

SAK kertoo tarkennettuja tietoja aktiivimallin toteutumisesta kun koko alkuvuoden tiedot valmistuvat. Nyt kerätyt tiedot perustuvat kahdeksan työttömyyskassan huhtikuun alkupuolen tilanteen perusteella tehtyihin arvioihin. 
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.