Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset 4000 arbetare väntas dö inför …

I Brasilien har facket lyckats förbättra arbetsvillkoren på VM-byggena, men trots det dog sex byggarbetare i fjol.

Uutinen

4000 arbetare väntas dö inför fotbolls-VM i Qatar

Inför fotbolls-VM i Brasilien har fackföreningsrörelsen lyckats åstadkomma en del förbättringar för vanliga arbetstagare. Betydligt dystrare är förberedelserna inför turneringen i Qatar år 2022 – upp till 4000 byggarbetstagare väntas dö. Internationella fotbollsförbundet Fifa flyr sitt ansvar.

”Rött kort för Fifa”, deklarerar Bygg- och träarbetarinternationalen BWI i en kampanj samtidigt som världsmästerskapen i fotboll kör i gång i Brasilien. Byggarbetarna som gör det möjligt att arrangera idrottsfesten betalar ett högt pris, men det internationella fotbollsförbundet Fifa och stora delar av fotbollsvärlden flyr sitt ansvar.

Värst är situationen i Qatar, som enligt planen ska stå värld för turneringen år 2022. Där har redan omkring 1200 byggarbetare fått sätta livet till under VM-förberedelserna, och världsfacket IFS bedömer att antalet kommer att stiga till 4000 innan det blir dags för avspark.

Enligt den finländska fotbollsprofilen Atik Ismail skadar Fifa sportens anseende genom sitt agerande.

– Också storstjärnorna har varit tysta. Det är personer som avgudas och som har stor makt, men fotboll är business och därför vågar de inte uttala sig kritiskt, säger Atik Ismail som talade på ett seminarium som fackets solidaritetscentral SASK ordnade.

Kritiken mot att Qatar ska stå värd för fotbolls-VM har tilltagit de senaste veckorna, men då handlar det inte om de usla arbetsvillkoren utan om att korruption. Närmast ironiskt är att Fifa har bekymrat sig för hur hettan ska påverka spelarna, samtidigt som man inte alls har uppmärksammat de byggarbetare som dör.

Delvis goda resultat i Sydafrika och Brasilien

Inför fotbolls-VM i Sydafrika 2010 och Brasilien 2014 har fackföreningsrörelsen aktivt kämpat för att förbättra arbetstagarnas rättigheter, och man har också uppnått en del resultat. Lönerna för byggarbetarna höjdes bland annat med mer än tio procent och arbetarskyddet förbättrades.

– I Sydafrika bjöd Fifa dessutom alla byggarbetare på en biljett till VM-turneringen – efter en lång armbrytning. Biljettpriserna var så höga att vanliga arbetstagare inte annars skulle ha haft råd, berättar Tarja Valtonen, SASK:s programplanerare med ansvar för Afrika.

– Fotbolls-VM har också varit ett sätt att lobba för förbättrade arbetsvillkor på längre sikt. Fackförbunden har lärt sig samarbeta sinsemellan och deras medlemsantal har ökat kraftigt, vilket ger bättre verksamhetsförutsättningar, säger Laura Ekholm, programplanerare med ansvar för Latinamerika.

I både Sydafrika och Brasilien har facket ändå hyfsade verksamhetsförutsättningar – organisationsgraden är relativt hög och arbetstagarna har rätt att organisera sig och förhandla. I Qatar är situationen en helt annan.

Så gott som allt arbete utförs av gästarbetare från till exempel Nepal och Indien, och de har ingen laglig rätt att organisera sig fackligt. Arbetsgivarna tar gästarbetarnas pass när de kommer in i landet, och för de som vill åka hem är tvungna att skriva under ett papper om att de har fått lagstadgad lön. De pappren använder arbetsgivarna sedan som ”bevis” för att allt är i ordning.

– Qatar är inte ett demokratiskt samhälle och den internationella fackföreningsrörelsen har väldigt svårt att agera i landet, säger SASK:s ordförande Henri Lindholm.

Han påpekar att arbetstagarnas situation inte förbättras om man flyttar turneringen till ett annat land.

– I vanliga fall är fackföreningsrörelsen inte för bojkotter, för genom bojkotter hjälper man inte arbetstagarna.

Hoppet står till att Fifa och de byggjättar som är verksamma i Qatar efter all negativ publicitet ska inse sitt ansvar och se till att arbetsvillkoren blir drägliga.

Jonny Smeds