Valtioneuvoston asetus teknologisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuesta annetun val-tioneuvoston asetuksen muuttamisesta
Kauppa- ja teollisuusministeriö
PL 23
00023 VALTIONEUVOSTO
Lausuntopyyntö KTM016:00/2006
Kauppa- ja teollisuusministeriö on pyytänyt SAK:n lausuntoa asetuksen muutoksesta, jolla säädetään menettelytavat ja ehdot, joilla teknologian kehittämiskeskus Tekesin myöntämiä tukia voidaan periä takaisin. Kyse on tapauksista, joissa tuen saaja siirtää liiketoimintansa ulkomaille tai tekee muita järjestelyjä, joiden seurauksena tuen antamiselle asetetut tavoitteet eivät enää täyty.
Takaisinperintä voi tulla kyseeseen viiden vuoden aikana tuen viimeisen erän maksamisesta. Takaisinperintäpäätös on harkinnanvarainen riippuen siitä, jäävätkö tuen myöntämisen ehdot &#;8221oleellisin osin” toteutumatta. Maksatukset voidaan myös keskeyttää, mikäli tuensaaja jättää esimerkiksi verojaan maksamatta tai poikkeaa tuen perustana olevasta projektisuunnitelmasta ilman Tekesin kirjallista suostumusta.
Käytännössä on kuitenkin tärkeintä se, että Tekes jo ennen tukipäätöstä tarkoin punnitsee sisältyykö yritykseen tai hankkeeseen riski siitä, että toiminnot ja osaaminen viedään pois Suomesta. Finnverassa ja Teollisuussijoituksessa käytössä oleva suomalaisen intressin määritelmä voisi olla hyödyllistä ottaa käyttöön myös Tekesissä, kun suoritetaan kokonaisharkintaa siitä, onko hanke tukikelpoinen vai ei. Tällöin tärkeintä on se, millaiset kotimaiset työllisyysvaikutukset hankkeella on.
Olennaista on myös se, että Tekes tukiehdoissaan huolehtii siitä, että yritys jo etukäteen selvästi ymmärtää takaisinperintämahdollisuuden olemassaolon. Ehdot ja hanke tulee kussakin tapauksessa pyrkiä rakentamaan sellaisiksi, että Tekesin tuki on omiaan pitämään työllistävää yritystoimintaa ja tutkimus- ja kehittämispanostuksia Suomessa. Erityisesti tätä on pidettävä silmällä silloin, kun tukea myönnetään kansainvälisesti toimiville yrityksille.
SAK pitää tärkeänä, että asetustasolla määrätään pelisäännöistä, joilla tuet voidaan periä takaisin silloin, kun tukea saava yritys siirtää tuen kohteena olevia toimintoja ulkomaille tai esimerkiksi myy liiketoimintansa. Asetusluonnos on parannus nykytilaan ja SAK pitää tarpeellisena sen antamista.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry