Työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta annetun lain sekä työturvallisuuslain muuttaminen
Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta annetun lain sekä työturvallisuuslain muuttamisesta sekä luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi työntekijöiden suojelemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta
Sosiaali- ja terveysministeriö
kirjaamo@stm.fi
Lausuntopyyntönne 27.1.2017
STM077:06/2012
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä, joka koskee ehdotusta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain sekä työturvallisuuslain muuttamisesta sekä ehdotusta valtioneuvoston asetukseksi työntekijöiden suojelemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta.
Ehdotuksella valtioneuvoston asetukseksi uudistetaan vuodelta 1993 olevaa valtioneuvoston päätöstä. Asetukseen sisällytetään keskeisiltä osin terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisemisestä terveydenhuoltoalalla annetun valtioneuvoston asetuksen säädökset ja kyseinen asetus tarpeettomana kumotaan. Lakimuutosten osalta kyseessä on säädöstekninen muutos, jossa valtioneuvoston päätöksissä säädetyt asiat nostetaan lain tasolle.
Asetusta koskevan perustelumuistion osalta yksittäisenä havaintona SAK toteaa, että muistiossa puhutaan edelleen uudistettavana olevasta tartuntatautilaista, vaikka laki on jo maaliskuun alussa 2017 astunut voimaan ja tämän voinee korjata tekstiin.
Työturvallisuuslain muuttamista koskeva ehdotus sisältää työnantajan velvollisuuden pitää luetteloa niistä työntekijöistä, jotka ovat altistuneet sellaisille biologisille tekijöille, jotka voivat aiheuttaa vakavan tai erittäin vakavan tartunnan vaaran tai sairauden ihmiselle. Ehdotus on kannatettava, mutta olisi perusteltua selvittää myös valtakunnallisen rekisterin perustamista, johon altistuneet työntekijät ilmoitettaisiin ja josta olisi löydettävissä helposti mahdolliset altistumistiedot myös silloin, kun työnantajan toiminta on jo loppunut.
Lisäksi SAK haluaa korostaa säädösten toimeenpanon seurannan ja valvonnan merkitystä yhteisillä työpaikoilla.
SAK on osallistunut esityksen kolmikantaiseen valmisteluun eikä esitä varsinaisia muutoksia esityksen pykäläkohtiin. Esitys on perusteltu ja osaltaan edistämässä työtekijöiden suojelua työssä esiintyviltä vaaroilta.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry