Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Työikäisten ruokailusuosituslu…

Lausunnot

Työikäisten ruokailusuositusluonnos

Valtion ravitsemusneuvottelukunta
lausuntopalvelu.fi

Lausuntopyyntönne
22.9.2025
1/2025

Yleiset huomiot käsikirjoitusluonnoksesta

Kokonaisuus on monipuolinen ja tasapainoinen, ottaen ravitsemustieteen sisällön ohella huomioon myös työhön, työolosuhteisiin sekä esim. käyttäytymistieteisiin liittyviä näkökulmia. Eri sairauksien ja mm. allergioiden merkitystä voisi huomioida ehkä enemmän.

On toivottavaa, että suositus löytäisi tiensä myös työpaikkojen osapuolille, joten olisi hienoa jos siitä voitaisiin saada kuvitettuja lyhennelmiä, mieluusti vielä toimialakohtaisesti.

Kuvitus parantaisi käytettävyyttä myös tässä koko suosituksen tekstissä.

Sanasto

Työkyvyn määrittelyä olisi hyvä täydentää mainiten itse työstä ja työn sisällöstä nousevat toimintakykyvaatimukset, joista työkykyisen työntekijän on suoriuduttava.

Luku 1. Työikäisten ravitsemus

Taukojen, kuten välipalojen ja kahvitaukojen merkitystä sekä ravitsemuksen kokonaisuudessa että myös sosiaalisen yhteisöllisyyden rakentamisessa voisi tuoda enemmän esille.

Luku 2. Työikäisten terveyttä edistävät ruokavalinnat

Juomien merkitystä ravitsemuksessa huomioidaan, mutta voisi tuoda vieläkin vahvemmin esille. Tässä myös suun terveyden huomiointi on tärkeätä, mm. koska juomien siemailu toistuvasti päivän kuluessa on huomattavasti yleistynyt viime vuosina. Tällöin jotkut kalorittomatkin juomat saattavat olla aiheuttamassa happohyökkäyksiä hampaille ja aiheuttavat vaaraa etenkin nuorten aikuisten hammasterveydelle.

Luvussa oli paljon hyvää toimialakohtaisesti jaoteltua asiaa. Tätä toivoisi saatavan levitykseen sähköisin ja perinteisemmin viestintävälinein kompaktissa muodossa.

Myös työttömien työikäisten huomiointi sekä heidän toimeentuloonsa liittyvät haasteet tasapainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa on tärkeä nosto tekstissä.

Luku 3. Työaikainen ruokailu

Tässä voisi vielä vahvemmin alleviivata työaikaisen ruokailun, mukaan lukien välipala- ja kahvitauot, sosiaalista merkitystä ja yhteisöllisyyden rakentamista työpaikalla.

Erilaisia kroonisia sairauksia, allergioita ja myös esimerkiksi syömishäiriöitä sairastavien erityistarpeet olisi myös hyvä mainita tässä.

Luku 4. Työkyvyn ylläpito

Työkyky tarkoittaa tasapainoa työn vaatimuksien sekä yksilön ja yhteisön suorituskyvyn välillä. Tässä käsitellään yksilön terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Alkuun olisi hyvä todeta, että työkyvyn edistämisessä työn laadun ja määrän merkitys, sekä myös työyhteisön toimivuus ovat olennaisia tekijöitä, mutta että tässä luvussa käsitellään yksilön terveyttä ja sen edistämistä, mikä on yksi osa työkykyä.

Ravitsemusterapeuttien ja ravitsemusneuvonnan hyödyntäminen osana työterveyshuollon palveluita tilanteen ja tarpeen mukaisesti on suositeltavaa. Kirjaukset työterveyshuoltosäädöksissä jättävät jonkin verran tulkinnallisuutta, joten työpaikan menettelytavoista ja ravitsemukseen liittyvien konsultaatioiden toteuttamisesta on aina etukäteen sovittava työpaikkakohtaisessa työterveyshuoltosopimuksessa ja toimintasuunnitelmassa.

Liitteet

Luettavuuden parantamiseksi kannattaisi sijoittaa ruokapalveluille tarkoitetut taulukot viimeiseksi liitteeksi.

Ideoita jalkautukseen

Toimialakohtaiset printatut tai sähköiset, kuvitetut lehtiset voisivat toimia hyvin. Tätä aihetta toivoisi tarjottavan myös erilaisiin tapahtumiin ja alakohtaisille koulutuspäiville.