Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Syöttötariffia koskeva hallitu…

Lausunnot

Syöttötariffia koskeva hallituksen esitysluonnos

Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto

TEM/691/00.04.01/2010

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta. Lakiesityksessä säädettäisiin tuulivoimaloissa ja biokaasuvoimaloissa tuotetulle sähkölle maksettavasta tuesta (syöttötariffi). Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry esittää lausuntonaan seuraavaa.

SAK viittaa aiemmin antamiinsa lausuntoihin syöttötariffityöryhmän väli- ja loppuraportista. SAK toteaa, että esitysluonnoksen kohdassa 5.2 tulisi mainita myös SAK lausunnonantajana.

Syöttötariffissa on kysymys energiantuottajalle maksettavasta takuuhinnasta, joka on pääsääntöisesti markkinahintaa korkeampi. Energian tuotannossa pitäisi pyrkiä mahdollisimman toimiviin markkinoihin ja välttää pysyviä hallinnollisesti määräytyviä tukia. EU:n ilmastopoliittiset määräykset edellyttävät Suomelta merkittäviä lisäyksiä uusiutuvan energian tuotantoon. Tuulivoima tarvitsee pääomavaltaisena energiantuotantomuotona tukea, jotta uusia tuotantolaitoksia rakennettaisiin. Tukijärjestelmän on täytettävä läpinäkyvyyden, tehokkuuden ja markkinaehtoisuuden periaatteet. Jotta uusiutuvien energialähteiden tukeminen ei johtaisi epäterveeseen kilpailuun eri EU-maiden kesken, tulisi luoda EU:n laajuiset ohjaus- ja tukimenettelyt.

Tukien tulisi olla mahdollisimman kustannustehokkaita, markkinaehtoisia ja niiden tulisi vaikuttaa siten, että tukieuroa kohti saadaan mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa ja vastaavasti mahdollisimman paljon vähennyksiä kasvihuonekaasupäästöihin.

Viime vuoden lopulla valmistunut tuuliatlas-selvitys osoitti, että tuulivoimalle edullisia paikkoja on Suomessa eniten aluevesillä. Lisäksi sisämaan korkeilla paikoilla tuulee eniten. Esitetty syöttötariffi on tarkoitettu pysyväksi järjestelyksi eikä takuuhintaa ole tarkoitus kilpailuttaa. Tätä on perusteltu sillä, että investoinneista kiinnostuneita sähkön tuottajia on varsin vähän. Toisaalta suunnitelmia rakennettavista tuulivoimaloista on esitelty paljon eri puolilla maata. Syöttötariffien vaikutuksista on Euroopassa sekä myönteisiä että kielteisiä kokemuksia. Siksi tuulivoiman syöttötariffin toimivuutta ja vaikutuksia on seurattava ja tehtävä tarvittaessa muutoksia tuen ehtoihin. Lisäksi on huomattava, että tukijärjestelmä tuo valtiolle lisäkustannuksia.

Suomi on sitoutunut EU:ssa lisäämään uusiutuvan energian tuotantoa merkittävästi. Esityksen mukaan tuulivoimalla voitaisiin kattaa tarvittavasta lisäyksestä 24 prosenttia. Biokaasun osalta energiantuotannon potentiaali on hyvin pieni, joten sen merkitys EU:n tavoitteeseen pääsemiseksi jäisi myös hyvin vähäiseksi. Biokaasulle esitetty syöttötariffiin tarvittaisiin siirtymävaiheen jälkeen vuosittain 13 miljoonaa euroa. Biokaasun takuuhinnan sijasta tulisikin harkita tähän varattujen määrärahojen käyttämistä kustannustehokkaammalla tavalla.

Syöttötariffin avulla saatavan energian lisäksi tarvitaan vielä paljon uusiutuvaa energiaa muilla tavoilla. Metsäteollisuus on Suomessa tuottanut uusiutuvan energian osuudesta valtaosan. Pitämällä huolta metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä voidaan varmistaa kestävällä ja tehokkaalla tavalla uusiutuvan energian riittävä tuotanto.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry