Osaamiskeskusohjelman välitarkistus, TEM/2426/581/2009
Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 VALTIONEUVOSTO
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK haluaa lausua Osaamiskeskusohjelman välitarkastuksen yhteydessä seuraavaa:
Klusterimalli luo puitteet paremmalle alueelliselle ja kansainväliselle yhteistyölle ja mahdollisuuden koordinoida kehittämistyötä päällekkäisen työn välttämiseksi. Moneen erilliseen yksikköön jakautuneet osaamiskeskukset voidaan saada verkostona toimimaan tehokkaammin ja taloudellisemmin. Suomi on innovaatioiden syntymisen ja hyödyntämisen näkökulmasta pieni toimintaympäristö, jolloin kansainvälisillä yhteyksillä on ratkaiseva merkitys.
Klusterirajat ylittäviä uusia avauksia tulisi kannustaa nykyistä enemmän ohjelman loppukaudella. Samoin kansainvälistymiseen tähtäävää toimintaa pitäisi aktiivisemmin tukea.
Pieni mittakaava on osaltaan vaikuttanut siihen, että vaikuttavia, suuria hankkeita, ei toistaiseksi ole syntynyt riittävästi.
SAK:n mielestä väliarvioinnissa ei voida selkeästi osoittaa, mikä lisäarvo osaamiskeskusten toiminnalla on ollut uusien yritysten ja työpaikkojen syntymisessä. Tätä tulisi ohjelman loppukaudella tarkastella tapaustutkimuksenkin kautta, jotta loppuarvioinnissa tämä tärkeä näkökulma olisi riittävästi esillä.
Suomen innovaatiojärjestelmän arvioinnissa (marraskuu 2009) esiin tulleet havainnot tulisi ottaa tässä välitarkastelussa huomioon. Ongelmina mainittiin silloin huono hallinnollinen koordinaatio yhdistyneenä alueelliseen painotukseen sekä tutkimusryhmien pieni koko, rahoituksen lyhytaikaisuus, tutkimusaiheiden hajanaisuus ja kansainvälisten yhteyksien vähäisyys.
Innovaatioita tulisi tarkastella laajasti. Työelämän laadun kehittämisen näkökulma tulisi sisällyttää osaksi innovaatiopolitiikkaa. Työurien pidentämisen kannalta sellaiset innovaatiot ovat tärkeitä, jotka lisäävät työnteon mielekkyyttä ja palkitsevuutta. Sosiaaliset innovaatiot ja työn kehittämisen näkökulma tulisi SAK:n mielestä sisällyttää läpikäyvänä periaatteena koko osaamiskeskustoimintaan. Innovaatioihin perustuva tuottavuuden ja hyvinvoinnin kehitys edellyttää osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa, joka haluaa ja jaksaa kehittyä tehtäviensä mukana.
Huippusuoritukset edellyttävät onnistuakseen työyhteisöiltä innostunutta ilmapiiriä sekä oikeudenmukaista ja yhdenvertaista johtamista.
Välitarkistusluonnoksessa lähdetään nykyisen osaamiskeskusrakenteen jatkamisesta. Kannattaisi kuitenkin miettiä uusia avauksia esimerkiksi matkailuklusterin laajentamiseksi ja uutena logistiikkaklusterin perustamiseksi (mm. raideliikenteen, muun joukkoliikenteen ja lentoliikenteen kehittyvät tarpeet). Näiden osalta on kovin pitkä aika odottaa vuoden 2013 jälkeiseen aikaan.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry