Luonnos ihmiskaupan vastaiseksi toimintaohjelmaksi vuosille 2016–2017
Sisäministeriö
PL 26
00023 Valtioneuvosto
SMDno–2016–152
Ihmiskauppa on Suomessa monia muita Euroopan maita pienempi ongelma. Monen on vaikea uskoa, että meillä on ihmiskauppaa. Tämän takia on hyvä, että ihmiskaupan vastaisessa toimintasuunnitelmassa keskitytään perusasioihin eli lisätään tietämystä ja autetaan uhreja.
Toimintasuunnitelmaa laadittaessa pitäisi kuitenkin ottaa huomioon myös seuraavat asiat.
- Toimintasuunnitelmassa on lueteltu lukuisia eri tahoja. Työnantajat ja heidän järjestönsä on kuitenkin kokonaan unohdettu, vaikka yritysten mukaan saaminen on erityisen tärkeää työperäistä ihmiskauppaa torjuttaessa.
- Yritysten on syytä tunnistaa ihmiskauppa ja sisäistää sen torjumisen tärkeys. Tämä koskee erityisesti alihankintaa ja vuokratyötä. Toimintasuunnitelmassa pitäisi tämän vuoksi mainita yhteistyötahoina myös työnantajat ja heidän järjestönsä. Yritysten yhteiskuntavastuuta pitää terävöittää.
- Suomi on ratifioimassa Kansainvälisen työjärjestön pakkotyötä koskevaan yleissopimukseen liittyvää vuoden 2014 pöytäkirjaa. Pöytäkirjaan liittyy lisätoimenpiteitä koskeva suositus. Pöytäkirja ja suositus olisi hyvä linkittää toimintaohjelmaan, jotta ne voitaisiin asianmukaisesti toimeenpanna Suomessa.
Pelkät kansalliset toimet eivät riitä vaan tarvitaan myös kansainvälisiä toimenpiteitä. Toiminta vaatii rahoitusta. Tämän vuoksi on huolehdittava kehitysyhteistyöstä sekä myös siitä, että kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus toimia. Kansalaisjärjestöt ovat usein niitä tahoja, jotka löytävät ihmiskaupan uhreja ja joiden puoleen uhrit kääntyvät.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry