Lausuntopyyntö oikeusministeriön selvitykseen (OM 1/2011) Verkkovaikuttamista 2010-luvulla
Oikeusministeriö
lausunnot@om.fi
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö – SAK ry toteaa oikeusministeriön selvityksen johdosta seuraavaa:
SAK:lainen ammattiyhdistysliike edustaa puhtaimmillaan ns. vanhoja liikkeitä. Sen toimintakulttuuri pohjautuu elinikäiseen sitoumukseen ja aktiivitoimijat ovat olleet toiminnassa mukana pitkään. Toimintatavat ovat hierarkkisia, ylhäältä alas johdettuja, formaaleja ja tiukasti säädeltyjä. Toimintaan osallistuu ehdoton vähemmistö jäsenistä, jotka muodostavat tiiviin yhteisön, joka toimii, systeemiteoreettisesti arvioituna, suljetun systeemin tavoin.
SAK:n valtuuston 100-vuotisjuhlaistunto päätti keväällä 2007 käynnistää mittavan, toiminnallisen strategiaprosessin, tulevaisuushankkeen, jonka tavoitteena oli arvioida liikkeen toimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa. Toimeksiannon voisi kiteyttää kysymykseen ”Mitä SAK:laisen ay-liikkeen pitää tehdä, jotta se olisi vahva, vaikuttava ja uskottava toimija vielä vuonna 2025?”
Prosessin keskeisin havainto liittyi juuri liikkeen toimintatapoihin ja jäsendemokratian toteutumiseen. Kipukysymyksinä nähtiin vuorovaikutuksen ja tätä kautta jäsenten äänen kuulumisen vajaavaisuus. Tehtyjen havaintojen pohjalta SAK on lähtenyt tietoisesti rakentamaan omaa järjestörakennettaan niin, että aito kaksisuuntainen vuorovaikutus toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla.
Omassa kehittämistyössään SAK on törmännyt myös ministeriön selvityksessä kirjattuihin vahvuuksiin ja haasteisiin. Verkko-osallistuminen kiistatta mahdollistaisi nykytilannetta helpomman ja kevyemmän toimintamahdollisuuden ja palvelisi projektisukupolven tarpeita, mutta samalla se rajaisi ulkopuolelle heidät, joilla ei ole osaamista tai teknistä mahdollisuutta nettipohjaiseen osallistumiseen. Samanaikaisesti, kun nuoremmat sukupolvet edellyttävät osallistumisen olevan ”helppoa, mielekästä ja vaikuttavaa” (OM 2009:5) täytyy myös huomioida ja kunnioittaa vanhempien sukupolvien kokemusta ja osaamista. Tämä haaste nousee SAK:n mielestä OM:n selvityksessä hyvin esiin.
Yhdistyslain uudistaminen mahdollistaa sähköisen osallistumisen myös rekisteröityjen yhdistysten sääntömääräisiin kokouksiin. Kuten SAK on jo lain valmisteluvaiheessa todennut, muutos on oikeansuuntainen. SAK haluaa kuitenkin huomauttaa, että toisin kuin selvityksessä kerrotaan, maamme suurin ammattiliitto, JHL, on uuden lain myötä mahdollistanut omissa säännöissään sähköisen osallistumisen ja päätöksenteon.
Sähköinen osallistuminen sekä internetin mahdollistamat vuorovaikutteiset kanavat ja työskentelyalustat ovat SAK:n mielestä oikea mahdollisuus demokraattisempaan järjestötoimintaan, uusien aktiivien innostamiseen ja vanhan liikkeen toimintakulttuurin uudistamiseen. Kuten selvityksessäkin todetaan, muutoksen täytyy tapahtua hallitusti ja vanhoja toimijoita kunnioittaen – tiedostaen sukupolvien välillä olevat erot.
SAK tukee oikeusministeriön selvityksessä esitettyjä näkemyksiä ja toimintasuosituksia ja toivoo, että niitä ryhdyttäisiin aktiivisesti ja nopealla aikataululla edistämään. Erityisen tärkeää on, että jatkotoimet edistävät hallinnon avoimuutta sekä kansalaisten osallistumismahdollisuuksia, tiedonsaantia ja vuorovaikutusta.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry