Lausuntopyyntö koulutuksen arviointijärjestelmän kehittämistyöryhmän muistiosta
Opetusministeriö
Kirjaamo
PL 29
00023 VALTIONEUVOSTO
Kirjeenne 24.4.2007 nro 66/040/2005
Pyydettynä lausuntonaan koulutuksen arviointijärjestelmän kehittämistä selvittäneen työryhmän muistiosta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry toteaa seuraavaa.
Koulutuksen arviointi on keskeinen keino uuden lainsäädännön edellyttämän ohjauksen toteuttamisessa koulutusjärjestelmässämme. Työryhmä on työssään selkeyttänyt käsitteitä ja piirtänyt hyvän kokonaiskuvan arvioinnin ulottuvuuksista. SAK pitää tähdellisenä korostaa, kuten työryhmäkin toteaa, että arvioinnissa tasavertaisina kohteina ovat sekä koulutuksen tiedolliset että kasvatukselliset tavoitteet. Arvioinnin tulee olla avointa ja riippumatonta ja sen suorittamisessa, samoin kuin arviointia tekevässä organisaatiossa on tarpeen olla mukana keskeisiä sidosryhmiä kuten työmarkkinajärjestöjä.
Lähtökohdaksi otettu kehittävän arvioinnin periaate on kannatettava ja sen tulee tukea koulutusinstituutioiden itsearvioinnin pohjalta syntyneitä kehittämispyrkimyksiä.
SAK yhtyy työryhmän arvioon kansallisen koulutusjärjestelmän nykytilasta ja esitykseen kahden eri arviointineuvoston säilyttämisestä. Koulutuksen arviointineuvoston sihteeristön toimipaikan siirrosta ja yhteisten tukipalvelujen käyttämisestä syntyvää hyötyä on syytä erikseen selvittää tarkemmin.
Työryhmän esitys erillisen arviointisuunnitelman laatimisesta määräajoin voi tuottaa odotettua koordinointia ja jatkuvuutta toimintaan. Arviointisuunnitelma tulisi tuottaa laajassa yhteistyössä ja ajoittaa siten, että se tukee koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman valmistelemista.
Työryhmän esitykset arviointielinten riippumattomuuden korostamisesta sekä ulkoisen arvioinnin suorittamisesta määräajoin myös koulutuksen arviointi-järjestelmästä ovat perusteltuja.
Työryhmä on tehtävänsä taustaksi seikkaperäisesti selvittänyt koulutuksen arvioinnin eurooppalaista yhteistyötä ja sen asettamia kehittämishaasteita. Näiltä osin työryhmän esitykset kansainvälisen yhteistyön tehtävien sisällyttämisestä lainsäädäntöön ovat tarpeellisia.
SAK pitää työryhmän muistiota hyvänä pohjatyönä, kun hallitusohjelmassa päätettyä arviointitoiminnan kokonaisuuden selkeyttämistä valmistellaan.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry