Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta laiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta
Sosiaali- ja terveysministeriö
PL 33
00023 Valtioneuvosto
Lausuntopyyntönne 29.6.2012, STM013:00/2011
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta laiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä lain sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Lakia täydennettäisiin velvoitteella edistää sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvoa. Lisäksi lain oppilaitoksia koskevia tasa-arvon edistämissäännöksiä selkeytettäisiin ja ne laajennettaisiin koskemaan perusopetusta antavia oppilaitoksia.
Sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvon edistämisestä lisättäisiin lakiin säännös, joka velvoittaisi viranomaiset, oppilaitokset ja muut koulutusta ja opetusta järjestävät yhteisöt sekä työnantajat edistämään sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Lisaksi työnantajan ja oppilaitoksen tasa-arvosuunnitelmia valmisteltaessa ja tasa-arvoa edistävistä toimenpiteistä päätettäessä tulisi ottaa huomioon sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvon edistäminen.
Syrjintä sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella määriteltäisiin sukupuoleen perustuvaksi syrjinnäksi ja lain syrjintäkiellot laajennettaisiin koskemaan myös näitä uusia syrjintäperusteita. Eri asemaan asettaminen sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella olisi kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöön itseensä tai hänen läheiseensä liittyvään tosiseikkaan tai oletukseen. Tasa-arvolain valvontaa ja oikeussuojakeinoja koskevat säännökset kattaisivat yhtä lailla kaiken laissa kielletyn syrjinnän.
Oppilaitosten tasa-arvosuunnittelua koskeva säännös laajennettaisiin koskemaan myös perusopetuslaissa tarkoitettuja kouluja ja oppilaitoksia. Oppilaitoksen tasa-arvosuunnitelman sisältöä koskevat vaatimukset pysyisivät muuttumattomina, mutta säännöksen sanamuotoa muutettaisiin selkeämmäksi.
Lain ymmärrettävyyden vuoksi oppilaitoksen tasa-arvosuunnittelua koskeva 6 b §:n säännös siirrettäisiin koulutuksen ja opetuksen tasa-arvon toteuttamista koskevan 5 §:n yhteyteen uudeksi 5 a §:ksi.
SAK ry ja STTK ry pitävät esitettyjä muutoksia oikeansuuntaisina ja tärkeinä. SAK:n ja STTK:n mielestä näin tärkeiden asioiden esitykset olisi tullut valmistella perusteellisesti kolmikantaisesti eivätkä pidä riittävänä sitä, että asiasta järjestettiin vain keskustelutilaisuus ennen nyt käynnissä olevaa lausuntokierrosta.
Sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset eivät kuulu tällä hetkellä selkeästi minkään syrjintää rajoittavan lainsäädännön piiriin ja pelkästään tasa-arvovaltuutetun ratkaisukäytäntöön perustuva suoja ei ole sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeusturvan kannalta riittävä. Sukupuolivähemmistöt kohtaavat tasa-arvovaltuutetun selvityksen perusteella syrjintää mm. työelämässä. SAK ja STTK kannattavat esitystä, jossa säännökset sekä sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvon edistämisestä ja syrjinnän kielloista, oikeussuojakeinoista ja lain valvonnasta koskevat yhdenmukaisesti kaikkia tasa-arvon edistämistä ja syrjintää koskevia säännöksiä. SAK ja STTK kannattavat myös sitä, että uudistettu tasa-arvolaki soveltuu jatkossa laajasti sukupuolivähemmistöön kuuluviin.
SAK ja STTK pitävät toiminnallisen tasa-arvosuunnitteluvelvollisuuden ulottamista peruskouluihin tärkeänä. Tasa-arvoisemman opetusympäristön kautta on mahdollisuus vaikuttaa myös segregaation lieventämiseen jatko-opinnoissa ja edelleen myöhemmin työelämässä. Peruskoulujen ja muiden oppilaitosten tasa-arvosuunnitelmissa tulee ottaa huomioon niin eri sukupuoliryhmien kohtaama häirinnän ja syrjinnän ehkäiseminen kuin kaikkien sukupuoliryhmien tasa-arvoisten opintoedellytysten turvaaminen.
SAK ja STTK esittävät lisäksi, että perusopetusta koskeva rajaus poistettaisiin tasa-arvolain 8 b §:sta (”Syrjintä oppilaitoksissa”). Peruskouluun tarvitaan lisää keinoja sukupuolisen syrjinnän tiedostamiseen ja siihen puuttumiseen. Säännöksen perusteella oppilaitoksen menettelyä on pidettävä kiellettynä syrjintänä, jos henkilö asetetaan opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä, opintosuoritusten arvioinnissa tai oppilaitoksen tai yhteisön muussa varsinaisessa toiminnassa sukupuolen perusteella muita epäedullisempaan asemaan taikka muutoin kohdellaan 7 §:ssa tarkoitetulla tavalla. SAK:n ja STTK:n mielestä tämä säännös koskee myös peruskouluja.
SAK ja STTK muistuttavat, että tasa-arvolain uudistusta tulee jatkaa erityisesti työelämän tasa-arvon lisäämiseksi: muun muassa työpaikkojen tasa-arvosuunnitteluvelvoitteita on tehostettava ja työntekijöiden osallistuminen suunnitteluun on turvattava sen kaikissa vaiheissa. Myös palkkakartoitusvelvoitetta tulee täsmentää. Lainsäädäntöön tulee myös lisätä säännös velvollisuudesta tiedottaa työntekijöille tasa-arvosuunnitelmasta. Myös lain valvonnan tehostamiseen on kiinnitettävä huomiota.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry