Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausunto yrittäjän ammattitutk…

Lausunnot

Lausunto yrittäjän ammattitutkinnon perusteiden luonnoksesta

Opetushallitus
PL 380
00531 Helsinki

34/421/2012

Opetushallitus pyytää lausuntoamme muun muassa yrittäjän ammattitutkinnon perusteiden työelämälähtöisyydestä, arvioinnin perusteista ja tutkinnon muodostumisesta.

SAK kiinnittää huomiota siihen, että tutkinnon tulee olla yhteismitallinen vastaavien muiden tutkintojen kanssa. Tämä koskee tutkinnon laajuutta pakollisten ja valinnaisten osien suhteen. Onko riittävää ja muihin tutkintoihin verrattavaa, että aloittavan yrittäjän osalta pakolliset osat osoitetaan kirjallisesti. Jo toimivalla yrittäjällä ei ole luonnoksessa lainkaan pakollisia osia.

Valinnaiset osat ovat melko monipuolisia, mutta SAK asettaa kysymyksen eikö yrittäjillä pitäisi olla myös työelämäosio joko pakollisissa tai ainakin valinnaisissa opinnoissa. Yritykset ovat osa yhteiskuntaa ja sen ymmärtäminen vaatisi jonkin verran yleisopintoja tältä aihealueelta. Perusteluja tälle löytyy muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysten vastuullisuusstrategiasta. Myös Työelämän kehittämisstrategia vuoteen 2020, jossa visiona on Suomen työelämä Euroopan paras, voisi olla hyvä referenssiaineisto.

Valinnainen tutkinnon osa ”Henkilöstöstä huolehtiminen” osana Henkilöstöhallintoa on aika yleisluontoinen ja vaatisi täsmennyksiä. Työnantajalle kuuluvat yleiset vastuut tulisi avata selkeämmin. Muun muassa työsuojeluvastuu on syytä todeta erikseen.

Arviointi

Näyttötutkintoja arvioivat muissa tutkinnoissa työnantajien, työntekijöiden ja opetusalan edustajat.

Luonnoksessa esitetään, että arvioijina voisi olla kaksi yrittäjäedustajaa ja opettajaedustaja.

Tämä malli poikkeaisi muista tutkinnoista. SAK esittää, että normaali kolmikanta toteutettaisiin myös yrittäjätutkintojen arvioinnissa. Tutkintoa suorittavan yrittäjän toimialalta on varmaan löydettävissä kokeneita työntekijöitä tutkintoja arvioimaan. Kolmikantainen arviointi tulee toteuttaa vähintään ”Henkilöstöhallinto” -osiossa.

Aikaisemman osaamisen tunnustamisessa pitäisi olla yhteneväiset käytännöt kaikilla aloilla muun muassa sen suhteen, kuinka vanhat opinnot kelpaavat osaksi uutta tutkintoa.

Tutkinnon perusteiden valinnaisosista franchising-yrittäjyysosa pitäisi kirjoittaa yhtenäisesti muiden osien kanssa. Nyt se vaikuttaa melkeinpä lainaukselta jonkin franchising-yrittäjiä hakevan isomman yrityksen tekstistä.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry