Lausunto sosiaali- ja terveysministeriön laatimasta hallituksen esitysluonnoksesta laiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta
Sosiaali- ja terveysministeriö
PL 33
00023 Valtioneuvosto
Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamista. Esityksessä lain sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Lakia täydennettäisiin velvoitteella edistää sukupuolivähemmistöön kuuluvien tasa-arvoa. Lisäksi lain oppilaitoksia koskevia tasa-arvon edistämissäännöksiä selkeytettäisiin ja ne laajennettaisiin koskemaan perusopetusta antavia oppilaitoksia.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitävät esitettyjä muutoksia oikeansuuntaisina ja tärkeinä. Kyse on keskeisestä työelämälainsäädännöstä. SAK:n ja STTK:n mielestä näin tärkeiden asioiden esitykset olisi tullut valmistella perusteellisesti kolmikantaisesti eivätkä pidä riittävänä sitä, että asiasta järjestettiin vain toimeksiannoltaan ja asemaltaan epävirallisia kokoontumisia ilman, että asia olisi valmisteltu kolmikantaisesti asianmukaisesti nimetyssä työryhmässä, jolle olisi määritelty selkeä toimeksianto ja tavoite.
Esitysluonnoksen perusteluosassa todetaan: ”Lainmuutoksen jälkeenkin naisten ja miesten kokema syrjintä heidän sukupuolensa perusteella ja naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen säilyisivät tasa-arvolain ja tasa-arvotyön keskeisinä tavoitteina, joita uudet säännökset täydentäisivät.” SAK ja STTK korostavat, että naisten ja miesten tasapuolinen kohtelu työelämässä tulee jatkossakin olla tasa-arvolain keskeinen sisältö. Tämä on tasa-arvolain työelämäsäädösten ydinsisältö, joka olisi säilyttävä myös hallituksen esityksessä ja lain tulevassa soveltamisessa.
Lisäksi SAK ja STTK katsovat, että lainsäädännön tulisi olla määritelmiltään ja sanavalinnoiltaan sellaista, ettei päiväkohtaisuutta tavoiteltaessa menetettäisi lainsäädännön ajallista kestävyyttä. Lakia säädettäessä pitää pyrkiä siihen, ettei terminologisten muutosten vuoksi jouduta tekemään usein teknisiä muutoksia.
SAK ja STTK toteavat, että asiassa on mahdollista edetä nyt tehdyn esityksen perusteella ja kiirehtivät asian eteenpäin viemistä.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry