Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausunto ehdotuksesta valtione…

Lausunnot

Lausunto ehdotuksesta valtioneuvoston asetukseksi yhteiskuntavastuun neuvottelukunnasta

Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto

Lausuntopyyntönne 3.7.2008 TEM 234:00/2008

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry lausuu seuraavaa:

Työ- ja elinkeinoministeriön työelämä- ja markkinaosastolla on valmisteltu ehdotus uudeksi valtioneuvoston asetukseksi yhteiskuntavastuun neuvottelukunnasta. Asetuksella on tarkoitus korvata voimassa oleva kansainvälisen sijoitustoiminnan ja monikansallisten yritysten neuvottelukunnasta annettu asetus.

Yhteiskuntavastuun neuvottelukunta siis korvaisi nykyisen kansainvälisen sijoitustoiminnan ja monikansallisten yritysten neuvottelukunnan (jäljempänä MONIKA). Myös uuden neuvottelukunnan on edustettava tasapainoisesti viranomaisia, elinkeinoelämää, työmarkkinajärjestöjä ja muita kansalaisjärjestöjä sekä vastaavia muita sidosryhmiä.

Ehdotus asetukseksi yhteiskuntavastuun neuvottelukunnasta on erittäin kannatettava. Asetusehdotuksessa ei ole kuitenkaan mainittu, että uuden yhteiskuntavastuun neuvottelukunnan tehtävänä olisi osallistua Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) kansainvälisen sijoitustoiminnan ja monikansallisten yritysten komiteassa käsiteltävien asioiden valmisteluun. Tämä tehtävä kuuluu MONIKAlle voimassa olevan asetuksen 1.2 kohdan 3) mukaan, ja pidämme erityisen tärkeänä, että se kuuluu myös uudelle yhteiskuntavastuun neuvottelukunnalle. Siksi asiasta on syytä nimenomaan mainita asetuksessa. Esitämme lisäksi, että yhteiskuntavastuun neuvottelukunnan tulisi seurata ja tehdä tunnetuksi monikansallisten yritysten solmimia puitesopimuksia ja niiden merkitystä.

Lopuksi toteamme asetusehdotuksen yksityiskohdista seuraavaa:

1 § (Neuvottelukunnan) Asema ja tehtävät; kohta 3):
Tekstiä olisi hyvä muokata konkreettisemmaksi; esimerkiksi: (Neuvottelukunnan tehtävänä on) &#;8230″avustaa vastuullisten toiminta- ja tuotantotapojen luomisessa yritysten ja muiden työyhteisöjen strategioissa ja operationaalisessa toiminnassa tarjoamalla hyviä palveluja sekä tukemalla yritysten ja muiden työyhteisöjen kilpailukyvyn, tuottavuuden ja työelämän laadun parantamista sekä kunnon työn edistämistä.”

1 §; kohta 4)
Ilmaisulle ”proaktiivinen” lienee löydettävissä suomenkielinen vastine.

1 §; kohta 7)
Kohdasta on syytä jättää sanat ”tarpeen mukaan” pois.

2 § 4 momentissa on käännetty sanajärjestys (”määrää työ- ja elinkeinoministeriö), mikä tulisi korjata suoraksi sanajärjestykseksi.

SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ SAK ry