Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Lausunto ammattiosaajan työkyk…

Lausunnot

Lausunto ammattiosaajan työkykypassista

Opetusministeriö
PL 29
00023 VALTIONEUVOSTO

Lausuntopyyntönne 8.4.2008 dnro 6/502/2008

Lausuntopyynnön ja muistioluonnoksen perusteluissa on aivan oikein nostettu esiin työkyvyn kokonaisvaltainen kytkeytyminen yhteiskunnan ja työyhteisöjen hyvinvointiin. Pyrkimykset pidentää yksilöiden työuraa ovat ratkaisevasti riippuvaisia siitä, miten työelämä onnistuu edistämään terveellistä ja turvallista työtä, joka vastaa myös yksilöiden tarpeisiin. Monet työelämän yhteistyöhankkeet tähtäävät työkykyä ylläpitävän ja kehittävän toiminnan integrointiin olennaiseksi osaksi arjen työtä. Tässä työssä tarvitaan myös ammatillisia oppilaitoksia tukemaan sekä nuorten että aikuisten kehittymistä tuntemaan työn ja terveyden keskeiset yhteydet.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry pitää erityisen tarpeellisena valmiuksia, jotka ammattiopinnoissa lisäävät tietoisuutta ja toimintaa terveellisen ja turvallisen työn puolesta. Ajankohtaiset tiedot työtapaturmien ja ammattitautien lisääntymisestä ovat hälyttäviä. Kehityksen suunta on pitkään jatkuneen myönteisen ajanjakson jälkeen muuttunut. Kouluopetuksella on tärkeä merkitys asenteiden ja valmiuksien kehittämisessä ottamaan vakavasti työhön liittyvät terveysnäkökohdat, riskit ja turvallisuustekijät.

Kouluopetuksen vaikutus on tärkeä myös terveellisten elämäntapojen omaksumisessa ja riskikäyttäytymisen tunnistamisessa. Tiedot varusmiesikäluokkien vuosi vuodelta heikommasta fyysisestä lähtötasosta puoltavat myös terveystiedon ja liikuntakasvatuksen painottamista kouluopetuksessa.

SAK pitää kokeiltua &#;8221työkykypassia” toimivana keinona lisätä koko kouluyhteisön tietoisuutta ja toimintaa näissä asioissa. Esitetty jako viiteen osa-alueeseen lienee kokeiluissa osoittanut toimivuutensa. Pidämme erityisen tärkeänä ”ammatin työkykyvalmiudet” –otsikon alle kuuluvaa osaa, jonka keskeinen sisältö on työn turvallisuus- ja terveysriskit. Muistiossa on mielestämme hyvin otettu mukaan työssäoppimisen rooli mahdollisena tietojen hankkimistapana. Opiskelijoiden on syytä perehtyä työssäoppimisen jaksoillaan paitsi työhön liittyviin olennaisiin terveys- ja turvallisuuskysymyksiin ja myös oppia tuntemaan työpaikan työsuojelutyö sekä työkyvyn ylläpitämiseen ja kehittämiseen tähtäävää toimintaa.

SAK:lla ei ole muuta erityistä huomautettavaa esitykseen.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry