Lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän loppuraportti
Sosiaali- ja terveysministeriö
PL 33
00023 Valtioneuvosto
STM084:00/2011
Työryhmän ehdottamat muutokset lääkekorvausjärjestelmään toteuttavat hallitusohjelman vaatimat säästöt järkevällä ja oikeudenmukaisella tavalla. SAK pitää kuitenkin tärkeänä, että mekaanisten prosenttien ja euromäärien muuttamisen lisäksi lääkekorvausjärjestelmää uudistettaisiin myös laajemmin.
Hyvä esimerkki järkevästä uudistamisesta on työryhmän ehdotus siitä, että tiettyjä vaikean ja pitkäaikaisen sairauden hoidossa käytettäviä välttämättömiä lääkkeitä voitaisiin erityiskorvata ilman erillistä hakemusta ja lääkärinlausuntoa. Tällaisella muutoksella vähennettäisiin turhaa hallinnollista työtä terveydenhuollossa ja Kelassa.
Tilapäinen rahoitusosuuksien muutos
Hallituksen päätösten takia lääkekorvauksiin tehtiin suuria leikkauksia ja säästöjä. Jotta vältyttiin kestämättömän suurilta leikkauksilta, SAK piti tässä tilanteessa perusteltuna tulla hallitusta vastaan määräaikaisella korotuksella vakuutettujen maksuosuuteen.
Tätä määräaikaista muutosta rahoitusosuuksiin ei kuitenkaan pidä vakinaistaa, vaan pitää hakea joku muu ratkaisu vuoden 2014 jälkeen.
Sairausvakuutuksen rahoituksen kokonaisuudistus
Jos on tarvetta tehdä muutoksia sairausvakuutuksen rahoitukseen, asia pitäisi perusteellisesti neuvotella kolmikantaisesti. Vakuutettujen maksuosuuden korotuksia hallituksen yksipuolisella ilmoituksella ei voida hyväksyä.
Jos maksuosuuksia lähdetään muuttamaan, olisi perusteltua ottaa työnantajien maksuosuuskin aitoon harkintaan.Työnantajat hyötyvät lääkekorvauksista huomattavasti, koska lääkekorvauksilla rahoitetut lääkkeet ovat ehto monen työntekijän työkyvylle ja auttavat lyhentämään työntekijöiden sairaslomia.
Sairausvakuutuksen rahoitusta uudistaessa myös palkansaajien ja etuudensaajien suhteellisia maksuosuuksia pitäisi tarkastella. Tällä hetkellä palkansaajat maksavat kolme neljäsosaa vakuutettujen osuudesta, kun taas lääkekorvauksista kolme neljäsosaa maksetaan etuudensaajille.
Sairausvakuutuksen rahoituksen uudistamista ei pidä tehdä palkansaajien vahingoksi hallituksen yksipuolisilla päätöksillä. Asiasta pitää voida neuvotella kolmikantaisesti niin, että myös muut vaihtoehdot rahoitusjärjestelmän uudistamiseen ovat aidosti pöydällä.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry