Komission yhtiöoikeuden toimintasuunnitelman tarkistaminen
Oikeusministeriö
Lainvalmisteluosasto
PL 25
00023 Valtioneuvosto
Lausuntopyyntönne 3.10.2005 OM 2/427/2005
Yritysten päätökset ja toiminta vaikuttavat entistä enemmän yhteiskuntaan ja sen kansalaisten elämään. Sen vuoksi on perusteltua ja välttämätöntä huolehtia ainakin suuryritysten päätöksenteon läpinäkyvyyden lisäämisestä ja yhteisten sääntöjen aikaansaamisesta yritysten hallintoon. Näin voidaan aiempaa paremmin estää suurien väärinkäytösskandaalien syntymistä yritystoiminnassa. Yritysten yhteiskuntavastuuta on ryhdyttävä konkreettisesti toteuttamaan myös EU:n tasolla.
Sääntelyä ei enää voida jättää yritysten itsesääntelyn tai keskustelufoorumin varaan . Sitä kautta ei ole saavutettu vakuuttavia tuloksia eikä sääntelyn hajanaisuus mahdollista yritysten toiminnan rehellistä ja uskottavaa vertailuakaan edes toiminta-aloittain.
EU:ssa tarvitaan sekä varsinaista sitovan direktiivitason sääntelyä yritysten hyvän hallinnon perusteista että suosituksia hyvästä hallinnosta.
EU:n komissio on valinnut tien, jossa hyvän hallinnon periaatteita pyritään luomaan suosituksiakin kevyemmällä vaikuttamisella eli toimintasuunnitelmalla, jossa mukana olisi myös yritysten hyvää hallintoa (Corporate Governance) koskevia tavoitteita. Toki tämäkin on eteenpäinmenoa ja voi pidemmällä tähtäimellä tuottaa tuloksia ja yhtenäistää yritysten hyvälle hallinnolle asetettavia vaatimuksia, mutta SAK ei pidä tätä riittävänä. Tarvitaan selkeämmin sitovaa normistoa yrityksiltä vaadittavasta hyvästä hallinnosta. Vapaamuotoisen keskustelufoorumin avaaminen hyvän hallinnon periaatteista on sinänsä kannatettavaa, mutta ei täytä niitä odotuksia, joita henkilöstöä edustavilla järjestöillä on yritysten hyvän hallinnon säännöstön aikaansaamisessa.
Komission toimintasuunnitelmassa ja yritysten hyvää hallintoa koskevassa keskustelussa ja suunnittelussa yritysten henkilöstön vaikutusmahdollisuudet on sivuutettu. SAK vaatii, että yritysten henkilöstön perusoikeudet ja vaikutusmahdollisuudet tunnustetaan kaikessa yrityksiä koskevassa sääntelyssä ja henkilöstön asianmukainen ja riittävän ajoissa tapahtuva kuuleminen ja siihen liittyvä muu yhteistoiminta ennen yrityksen päätöksentekoa asetetaan laillisen päätöksenteon edellytykseksi.
SAK:n mielestä edellä sanotut henkilöstön perusoikeudet ja kuulemis- sekä vaikutusmahdollisuudet tulisi myös kirjata toimintasuunnitelmaan.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry