Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Lausunnot Julkisista hankinnoista annetu…

Lausunnot

Julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 15 §:n muuttaminen

Työ- ja elinkeinoministeriö
PL 32
00023 Valtioneuvosto

Kirjeenne 3.7.2009 TEM 266:00/2008

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää voimassa olevan hankintalain muuttamista siten, että hankintalain 15 §:n mukaisia kansallisia kynnysarvoja kaksinkertaistettaisiin nykyisistä arvoista.

Pyydettynä lausuntona tästä hankintalain muutosesityksestä SAK puoltaa työ- ja elinkeinoministeriön nyt tekeillä olevaa ehdotusta kansallisten kynnysarvojen korottamisesta.

Vaikka kansallisia kynnysarvoja korotetaan työ- ja elinkeinoministeriön ehdotuksen mukaisesti, jää kansallinen kynnysarvo edelleen hyvin matalaksi muiden palvelujen kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että työvoimavaltaisten tuki- ja muiden palvelujen kilpailuttamisvelvollisuuteen kynnysarvojen muutosehdotuksella ei liene merkittävää muutosvaikutusta.

Työ- ja elinkeinoministeriö on lausuntopyynnössä pyytänyt lausunnonantajilta arvioita myös ehdotuksen taloudellisista ja muista vaikutuksista. Nyt kyseessä olevan ehdotuksen vaikutuksia henkilöstön asemaan ei ole mahdollista arvioida muutoin kuin mitä edellä on yleisellä tasolla todettu muiden palvelujen kynnysarvojen noston vaikutuksista työvoimavaltaisten palvelujen kilpailuttamisvelvollisuuteen.

Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyynnöstä ei käy ilmi, onko kynnysarvojen korottamisen yhteydessä tarkoitus muuttaa myös EU-kynnysarvot alittavia hankintoja koskevan hankintalain 9 luvun 66 §:ssä olevaa määräystä, joka koskee sellaisen hankinnan kokonaisarvoa, jossa voidaan käyttää neuvottelumenettelyä. Voimassa olevan lain mukaan neuvottelumenettelyä voidaan käyttää, jos tavara- tai palveluhankinnan kokonaisarvo on 50 000 euroa.

Kun yllä mainittu neuvottelumenettelyä koskeva 9 luvun 66 §:n 1 momentti koskee sekä sosiaali- ja terveyspalveluja että muita palveluja voi neuvottelumenettelyn käyttämiseen oikeuttavan rajan säilyttäminen 50 000 eurossa aiheuttaa sekaannusta, jos sosiaali- ja terveyspalveluissa kansallinen kynnysarvo tulee olemaan tätä suurempi eli 100 000 euroa. Mielestämme olisi järkevää korottaa myös neuvottelumenettelyyn oikeuttavan hankinnan kokonaisarvoa koskevaa rajaa 100 000 euroon.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry