Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta sekä luonnos sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista
Sosiaali- ja terveysministeriö
Kirjaamo
PL 33
00023 Valtioneuvosto
STM056:00/2012
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry (SAK) lausuu pyydettynä lausuntonaan seuraavaa:
Asuntojen ja muiden oleskelutilaa koskevien edellytysten sekä tutkimusten ja selvitysten tekijöiden pätevyysvaatimukset ja hyväksymismenettelyt ulotettava myös työpaikkoihin ja työn suorittamiseen
SAK pitää hyvänä, että esityksessä ehdotetaan vihdoinkin lainsäädännöllisiä edellytyksiä asunnon ja muiden oleskelutilojen edellytyksiä ja terveydellisiä olosuhteita koskevien tutkimusten ja selvitysten tekevien ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksia ja hyväksymismenettelyä henkilösertifiointiin perustuen. Asiantuntijoiden merkitseminen julkiseen rekisteriin helpottaa myös kansalaisten mahdollisuutta selvittää omatoimisesti edellytetyt pätevyysvaatimukset lupineen.
Kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun ja eri elämänalueiden samanarvoisen lainsäädännöllisen kohtelun kannalta SAK sen sijaan pitää valitettavana, että nyt esitettävät lainsäädäntö- ja asetusmuutokset eivät koskisi täysimääräisesti työpaikkoja ja työn suorittamiseen liittyviä tilanteita. Tätä on asiantuntijakuulemistilaisuuksissa (mm. työturvallisuusmääräyksiä valmisteleva neuvottelukunta eli ns. TTN elokuu 2013) selitetty sillä, että nyt koskevat määräykset kohdistuvat jo ennestään pääasiassa yleiseen terveydensuojeluun.
SAK lausuu tältä osin, että työpaikoilla on jo vuosia painittu laajan ja työntekijöiden kannalta merkittävän terveysriskin omaavan homeongelman kanssa. Sekä tutkimuksia suorittavien tahojen että itse tutkimusten (mukaan lukien raja-arvo-/pitoisuusasiat) osalta on nimenomaan työelämän osalta käytännössä huomattavasti parantamisen varaa. Tämä koskee erityisesti kosteus- ja homevaurioita selvittäviä ja tutkivia tahoja. Myös itse mittaus- ja tutkimismenetelmien kirjavuus ja luotettavuus on herättänyt perusteltuja epäilyksiä niiden asianmukaisuudesta.
SAK lausuu nimenomaisena esityksen täydentämisehdotuksena, että tämän lausuntopyynnön kohteena olevat lisäedellytykset ja vaatimukset tulee täysimääräisesti ulottaa koskemaan myös työpaikkojen ja muiden työnsuorittamispaikkojen terveydellisiä olosuhteita koskevia tutkimuksia ja selvityksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että nyt esitettyjen lakimuutosten lisäksi tulisi samassa yhteydessä lisätä sekä työturvallisuus- ja työterveyshuoltolakiin nimenomaiset säädöslisäykset työnantajan ja työterveyshuollon asiantuntijoiden velvollisuudesta suorituttaa mm. työpaikkojen sisäilman terveydelliset selvitystoimet sertifioituja asiantuntijoita hyväksi käyttäen. Käytännössä tämä tarkoittaisi lakilisäystä työturvallisuuslain (23.8.2002/738) 10 §:n 3 momenttiin siten, että siinä velvoitettaisiin työnantaja käyttämään työtilana käytettävien kohteiden osalta terveydensuojelulaissa tarkoitettua pätevyyden omaavaa asiantuntijaa. Jotta sama velvoite koskisi myös työnantajan asiantuntijana käyttämiä työterveyshuollon asiantuntijoita näiden suorittaessa työnantajan toimeksiannosta tai osana työpaikkojen työpaikkatarkastuksia työtilojen sisäilman terveellisyystarkastuksia, tulisi sama viittaustyyppinen säädösmuutos lisätä myös työterveyshuoltolakiin (21.12.2001/1383) sen 5 §:ään. Sama viittaussäännös olisi myös syytä ottaa valtioneuvoston asetukseen hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta (27.12.2001/1484) sen 18 §:ään. Edellä mainittujen lisäksi tulisi myös lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta (20.1.2006/44) lisätä nimenomainen säännöskohta työsuojeluviranomaisen velvollisuudesta käyttää tarkastaessaan työpaikkojen turvallisuutta ja terveyttä ko. sertifioitua sisäilmaselvittäjää ja tutkimusmenetelmiä. Tämä viimeksi mainittu työsuojelutarkastajia velvoittava säännös tulisi lisätä ed. mainittuun ns. työsuojelun valvontalakiin sen 12 §:ään.
Edellä mainitut työelämää koskevat samantasoiset lakilisäykset ovat toteutettavissa virkamiesvalmisteluna ja ne tulisi saattaa voimaan mahdollisimman pikaisesti, mielellään tämän lakiesityksen käsittelyn yhteydessä. Valmistelua olisi luontevinta koordinoida työturvallisuusmääräyksiä valmistelevan neuvottelukunnan (TTN) alaisuudessa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry