Finanssivalvontaa koskevan lain muuttaminen
Valtiovarainministeriö
Rahoitusmarkkinaosasto
SAK:n mielestä luonnos lakiesityksestä Finanssivalvonnan lain muuttamisesta on kannatettava.
Kokemukset finanssikriisistä ovat korostaneet yhteisen eurooppalaisen finanssivalvontajärjestelmän tarpeellisuutta. Ylikansallisten rahoitusmarkkinoiden vakauden ylläpito ja kriisien ennaltaehkäisy edellyttää ylikansallista yhteistyötä myös finanssivalvonnassa. Tämän vuoksi uusi Euroopan finanssivalvontajärjestelmä ja Euroopan järjestelmäriskikomitea ovat SAK:n mielestä tervetulleita uudistuksia. Finanssivalvontajärjestelmää kehittäessä tulee varmistaa, etteivät kuluttajat ja veronmaksajat tulevaisuudessa joudu finanssikriisien maksumiehiksi.
Näiden eurooppalaisten instituutioiden luominen edellyttää myös kansallisten viranomaisten mandaattien tarkastamista, jonka vuoksi SAK katsoo tämän lakiesityksen olevan tarpeellinen.
Lakiesityksen mukaan Finanssivalvonnalla tulee olla oikeus luovuttaa salassapitosäännösten estämättä tietoja muiden ETA-valtioiden kansallisten valvontaviranomaisten lisäksi myös Euroopan valvontaviranomaisille sekä Euroopan järjestelmäriskikomitealle. Tämä on hyödyllinen tarkennus, koska tarvittavien tietojen saatavuus on välttämätön edellytys eurooppalaisten valvontaviranomaisten tehokkaalle työskentelylle. Lakiesitys myös tarpeellisella tavalla selventää vastuujakoa Finanssivalvonnan ja muiden eurooppalaisten valvontaviranomaisten välillä. Eurooppalaisen finanssivalvontajärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää, että kansalliset valvontaviranomaiset ottavat toiminnassaan huomioon Eurooppalaisten valvontaviranomaisten päätökset, ohjeet ja suositukset. Näiltä osin lakiesitys on Eurooppalaisen finanssivalvontajärjestelmän perustamisen myötä tarpeellinen.
Ehdotus laajemmasta tietojen vaihdosta Finanssivalvonnan ja ministeriöiden välillä teknisten standardien valmistelun osalta vaikuttaa SAK:n näkökulmasta kannatettavalta. On tärkeää, että eurooppalaisesta yhteistyöstä huolimatta kotimaiset päätöksentekijät pysyvät rahoitusjärjestelmää koskevista muutoksista ajan tasalla.
Erityisesti SAK kannattaa lakiesityksen ehdotusta Finanssivalvonnan kuulemisvelvollisuuden laajentamisesta. Lakiesityksen mukaan Finanssivalvonnan tulee kuulla finanssimarkkinoilla toimivien edustajien lisäksi myös kuluttajien ja muiden finanssipalveluiden käyttäjien edustajia. Tämä kuulemisvelvollisuus voi osaltaan ehkäistä viranomaisten tendenssiä muuttua valvomiensa toimijoiden edunvalvojiksi (ns. &#;8221regulatory capture” -ilmiö). SAK:n näkökulmasta finanssivalvontajärjestelmän tarkoituksena tulee olla pikemminkin kuluttajien suojelu kuin finanssialalla toimivien yritysten suojelu.
Valvontaviranomaisilla tulee olla riittävät resurssit tehokkaaseen valvontaan. Finanssivalvonnan budjettia tulevat rasittamaan tulevaisuudessakin kasvavat kansainväliset velvoitteet. On odotettavissa että pitkällä aikavälillä Euroopan finanssivalvontajärjestelmän toiminnasta Finanssivalvonnalle koituvat synergiaedut kompensoivat näitä lisääntyneitä kuluja osittain. Ennen synergiaetujen realisoitumista pitää kuitenkin varmistaa, että Finanssivalvonnan resurssit riittävät sen tehtävien tarkoituksenmukaiseen suorittamiseen.
Edellytämme, että myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksia laadittaessa kuultaisiin eurooppalaista ammattiyhdistysliikettä (ETUC) sekä Suomen kantojen osalta SAK:ta riittävän aikaisessa vaiheessa.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry