Euroopan neuvoston lääkeväärennösten torjuntaa koskeva yleissopimus
Oikeusministeriö, lainvalmisteluosasto
PL 25
00023 VALTIONEUVOSTO
Lausuntopyyntö 21.2.2011 (OM 7/849/2011)
Oikeusministeriö on pyytänyt lausuntoa Euroopan neuvoston lääkeväärennösten torjuntaa koskevan yleissopimuksen allekirjoittamista varten. Euroopan neuvoston ministerikomitea on joulukuussa 2010 hyväksynyt kokouksessaan lääkeväärennösten torjuntaa koskevan yleissopimuksen. Yleissopimus avataan allekirjoitettavaksi vuonna 2011 ministerikomitean myöhemmin päättämänä ajankohtana.
Lääkeväärennökset ovat uhka yleiselle terveydelle. Lääkeväärennösten koostumus vaihtelee ja niissä voi olla liian vähän tai ei ollenkaan vaikuttavaa ainetta. Joissakin tapauksissa ne sisältävät jotain muuta lääkeainetta tai myrkyllisesti vaikuttavaa ainetta. Väärennökset voivat tämän vuoksi olla laadultaan huonoja, tehottomia tai terveydelle vaarallisia. Euroopan unionin alueella takavarikoitujen lääkeväärennösten määrä nelinkertaistui vuosina 2005 – 2007 ja vuonna 2009 EU-rajoilla takavarikoitiin yli 11 miljoonaa lääkeväärennöstä. Fimean mukaan Suomessa yksinomaan Helsingin lentotullissa otettiin vuonna 2007 haltuun 121000 väärennettyä lääkevalmistetta.
Lääkeväärennökset ovat osa kansainvälistä rikollisuutta ja siinä liikkuu vuositasolla kymmeniä miljardeja euroja. Sen ehkäiseminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja yhteisiä toimintatapoja. Vaikuttavien toimenpiteiden esteenä on ollut maailmanlaajuisen yhteisymmärryksen puute. Tätä puutetta osaltaan on Euroopan neuvoston lääkeväärennösten torjuntaa koskeva yleissopimus korjaamassa. Lisäksi tarvitaan EU-tason ja kansallisen lainsäädännön ja toimintatapojen kehittämistä ja kansalaisten tietoisuuden nostamista. Myös EU-parlamentin hyväksymä lääkeväärennöksiä koskeva laki tukee tätä tavoitetta.
Yleissopimuksen artikloista erityisesti SAK haluaa korostaa ennaltaehkäisyn ja uhrien suojelun merkitystä. Tämän lisäksi on huolehdittava riittävistä sanktioista ja rangaistuksista niitä kohtaan, jotka ovat syyllistyneet rikolliseen toimintaan. SAK kannattaa yleisesti toimenpiteitä, joilla ehkäistään rikollisuutta. Lisäksi SAK pitää tärkeänä kansalaisten turvallisuuden lisäämistä ja yleiseen terveyteen liittyvän uhkan vähentämistä. Nyt käsiteltävänä oleva yleissopimus sisältää aineksia, joilla näitä toimenpiteitä ja tavoitteita edistetään. Lisäksi kansallisella ja EU-tasolla on kuitenkin myös muuten kehitettävä lääketurvallisuutta parantavaa lainsäädäntöä.
SAK kannattaa, että Suomi allekirjoittaa lääkeväärennösten torjuntaa koskevan yleissopimuksen. Tällä hetkellä SAK ei näe tarpeelliseksi, että Suomi jättää erityisiä varaumia sopimukseen.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry