Esitys sektoritutkimuksen rakenteellisen kehittämisen jatkotoimenpiteiksi
Tutkimus- ja innovaationeuvosto
Sihteeristö
Tutkimus- ja innovaationeuvosto on pyytänyt lausuntoa sektoritutkimuksen neuvottelukunnan tekemästä esityksestä sektoritutkimuksen rakenteellisesta kehittämisestä. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry esittää lausuntonaan seuraavaa.
Sektoritutkimuksen avulla eri hallinnonalat saavat tarvitsemaansa tutkimustietoa yhteiskuntapolitiikkaa ja yhteiskunnan kehittämistä varten. Keskeisiä sektoritutkimuksen toimijoita ja tiedon tuottajia ovat valtion tutkimuslaitokset. Sektoritutkimuksen neuvottelukunnan tekemän esityksen perusteluissa korostetaan, että tavoitteena on tutkimuskapasiteetin hyödyntäminen osana innovaatiojärjestelmää. Sektoritutkimuksen roolia ei voi kuitenkaan rajata pelkästään innovaatiojärjestelmään, vaan monitieteellisen ja korkeatasoisen tutkimustiedon hyödyntämistä tarvitaan kaikessa yhteiskuntapolitiikassa.
Neuvottelukunta esittää tutkimustoimintojen kokoamista viiteen aihealueittaiseen tutkimuskonsortioon. Tämä tarkoittaisi muutosta sektoritutkimuksen neuvottelukunnan nykyiseen jaostojakoon. Nykyisin jaostoja on neljä, joita ovat Alue- ja yhdyskuntarakenteet ja infrastruktuuri, Osaaminen, työ ja hyvinvointi, Kestävä kehitys ja Turvallisuus. Jaostojako on vahvistettu vuonna 2007 tehdyssä valtioneuvoston periaatepäätöksessä sektoritutkimuksen kehittämisestä.
Esityksessä ei ole perusteltu muutosta uuteen jaotteluun mitenkään. Neuvottelukunnan esityksessä työelämään liittyvä tutkimus jakaantuisi kahteen konsortioon, kun työympäristökysymykset sekä tasa-arvoasiat olisivat Terveys, hyvinvointi ja kulttuuri-konsortiossa ja muun muassa työllisyys- ja työmarkkinapolitiikka sekä työehtoasiat puolestaan Osaaminen, työ ja innovaatiot-konsortiossa. Esitetty jako voisi haitata tuloksellista työelämän asioihin liittyvää sektoritutkimusta. Tavoitteena oleva ennakoiva, monitieteinen ja sektorirajat ylittävä tutkimus toteutuu parhaiten sellaisella aihealueittaisella jaolla, jossa samaan aihekokonaisuuteen liittyviä tutkimusaiheita ei eroteta keinotekoisesti toisistaan.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry