Yt-lain parannettava luottamushenkilöiden asemaa

SAK kannattaa yhteistoimintalain perusteellista uudistamista. Kokonaisuudistusta ehdottavat myös Katarina Murto ja Rauno Vanhanen yt-lain muutostarpeita käsittelevässä selvityksessään, jonka he luovuttivat tänään työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmille.
05.11.2018 15:02
SAK
Kuva: Gorilla.

– Yt-lakiin on tehtävä muutoksia, jotka tukevat yrityksen ja henkilökunnan välistä avointa ja pitkäjänteistä työtä yritystoiminnan kehittämiseksi, jotta laki ei olisi työpaikoille pelkkä irtisanomislaki, SAK:n työehtoasioiden asiantuntija Ismo Kokko huomauttaa. 

– Siihen, onko uudistus yksityiskohdiltaan juuri selvityksessä ehdotettu, on tässä vaiheessa liian aikaista ottaa kantaa. 

Yt-lakiuudistuksen on parannettava SAK:n mielestä erityisesti luottamushenkilöiden edellytyksiä toimia tasavertaisena neuvottelu- ja sopimiskumppanina. 

– Luottamushenkilön asemaa parantavat muun muassa tiedonsaantioikeuksien lisääminen sekä ajankäytön ja osaamisen kehittäminen. Odotukset ja vaatimukset luottamushenkilöitä kohtaan kasvavat koko ajan. Tähän on tärkeää vastata selkeillä ratkaisuilla, kun lakia uudistetaan, Kokko sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama selvitys antaa pääosin hyvät lähtökohdat seuraavalle hallitukselle käynnistää yt-lain uudistus.

– Yritystoiminta kehittyy nopeutuvalla vauhdilla ja lainsäädännön on pysyttävä kehityksessä perässä. Yt-lain uudistaminen on yksi tulevan hallituskauden tärkeimpiä työelämän lainsäädäntöuudistuksia. 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.