Vuosi koronaa – uudet rutiinit helpottavat työsuojeluvaltuutettujen työtä 

Kysyimme viime syksynä neljältä työsuojeluvaltuutetulta, miten korona on vaikuttanut heidän työhönsä. Nyt samat neljä henkeä kertovat tuoreet kuulumiset työpaikoiltaan.
07.04.2021 08:00
SAK
Kuva Cottonbro/Pexels.

Vuosi koronaa saisi jo riittää – tästä SAK:n haastattelemat työsuojeluvaltuutetut Tyrnävän kunnasta, Skanskasta, HK Scanilta Forssasta ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta ovat yhtä mieltä. Itse pandemia on kuitenkin moukaroinut erilaisia työpaikkoja kovin eri tavoin.

Tyrnävän kunnan työsuojeluvaltuutettu Seija Väisänen hiljentää korona-aiheisen webinaarin puhelinhaastattelun ajaksi. Korona näkyy yhä työsuojeluvaltuutetun työssä, vaikkakaan ei yhtä voimallisesti kuin viime kevään myrskyisimpään aikaan.

– Moni asia on mennyt parempaan suuntaan. Esimerkiksi terveydenhuollon ohjeet ja käytännöt ovat selkiintyneet. Eikä enää tule jatkuvasti uusia ohjeita. Tämä on vähentänyt omaa työtaakkaani hyvinkin paljon. Nyt kaikki tietävät, miten pitää toimia, Väisänen kertoo.

Hänen mukaansa ylipäätään henkilöstön tunnelma on nyt kovin erilainen kuin vuosi sitten.

– Kun keväällä 2020 ilmassa oli paljon epätietoisuutta ja pelkoa, niin nyt on huomattavasti rauhallisempaa. Nyt ihmiset ovat väsyneitä mutta toiveikkaita, Väisänen tiivistää.

Toivoa tulevaan luovat rokotteet. Maaliskuun puoliväliin mennessä Tyrnävällä on rokotettu yhden kerran lähes kaikki hoitohenkilöstöstä. Samoin ikäihmisistä jo suuri osa on ensimmäisen rokoteannoksensa saanut.

Tyrnävän kunnan noin 450 työntekijästä tiettävästi yksikään ei ole toistaiseksi sairastunut koronaan. Ei, vaikka vuodenvaihteessa kunnassa oli melko paljon tartuntoja asukaslukuun suhteutettuna.

– Työntekijöiden altistumisia ja karanteeneja on ollut vähän. Syksyllä testituloksia saattoi joutua odottamaan jopa viisi päivää. Se on rasittanut henkilöstöä. Etenkin hoitopuolelle on ollut jo ennen koronaakin vaikea saada sijaisia. Kun tuuraajia ei ole saatu, on henkilöstö joutunut venymään, Väisänen kertoo.

Kunnassa käytiinkin syksyllä paikallisia neuvotteluja hälytysrahan suuruudesta. Neuvonpidossa korvauksen suuruus ei noussut, mutta nyt työntekijät saavat hälytysrahaa myös äkilliseen tuplavuoroon suostumisesta.

Kuluvana vuonna Tyrnävän kunta aikoo satsata henkilöstön työhyvinvointiin. Ensimmäisiä suunnitelmia käytännön toimista on jo hahmoteltu.

– Työhyvinvoinnin piti alun perin olla tapetilla jo viime vuonna, mutta aihe jäi koronan vuoksi. Nyt tähän oli pakko tarttua. Syksy oli niin rankka. Korona ei voi vallata loputtomasti alaa niin, että muu jää tekemättä, Väisänen tähdentää.

Ohjeiden noudattamista hankala valvoa

Rakennusala on ollut viime aikoina usein otsikoissa työmailla syntyneiden laajojen koronatartuntaketjujen vuoksi.

Skanskan Etelä-Suomen aluetyösuojeluvaltuutettu Oula Sinkkonen kertookin koronan olevan edelleen ykkösteemoja omassa työssään.

– Valvonnan vaikeushan se tässä on. Rakennustyömaalla voi olla laajalla alueella 500–600 ihmistä töissä, tuhatkin. Kaikki eivät ohjeita noudata. Voi myös pohtia, onko ohjeissa tulkinnanvaraa. Monihan tulkitsee valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen ohjeet ja suositukset itselleen sopiviksi, Sinkkonen miettii.

Oula Sinkkonen. Kuva Anu Vallinkoski.

Paikoin työntekijöiden välille on syntynyt ristiriitoja ohjeiden noudattamisesta ja noudattamattomuudesta.

Sinkkosen mukaan työmailla on jo tehty paljon toimenpiteitä koronan juurimiseksi. Paikoin työmaille on palkattu vartijoita vahtimaan maskien käyttöä. Eräällä Skanskan työmaalla kaikki tuhat työntekijää on testattu kahteen kertaan.

– Joukkotestaaminenkaan ei aluksi ihan toiminut, sillä tieto tuloksesta menee yksilönsuojan vuoksi vain testattavalle, ei työmaan johdolle. Lopulta kulkulupaa työmaalle ei hellinnyt ilman negatiivisen testituloksen näyttämistä, Sinkkonen kertoo.

Suurimpia ongelmia rakennusalalla on Sinkkosen mukaan taukojen ja töihin tulon sekä töistä lähdön porrastaminen. Myös sosiaalitilojen siivoamisessa olisi paikoin parannettavaa.

Sinkkonen ei itse pysty kiertämään työmailla samaan tapaan kuin ennen. Viikossa hän saa käydä vain kolmella, ja päivän aikana vain yhdellä työmaalla. Tiistait ja torstait ovat välipäiviä, jotka täyttyvät etäkokouksista konttorilla.

Työsuojeluvaltuutetun mukaan yhteistyö työnantajan kanssa on sujunut hyvin.

– Minkäänlaista pimitystä ei ole ollut. Kaikesta on kerrottu avoimesti. Meillä ei ole peitelty tartuntoja eikä vähätelty koronaa, hän tähdentää.

Työntekijöiden keskuudessa hän on havainnut koronaväsymystä. Joillakin väsymys voi näkyä tautiin turtumisena ja ohjeiden sivuuttamisena.

– Muuntovirusten tulo on taas valpastuttanut ihmisiä, Sinkkonen sanoo.

Koronatoimiin on sopeuduttu

– Meillä koronatilanne on ollut hyvin rauhallinen. Työntekijöillä on ollut kaikkiaan viisi tartuntaa, eivätkä tartunnat ole tulleet töistä. Tällä hetkellä (maaliskuun puoliväli) yksi työntekijä on karanteenissa, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan työsuojeluvaltuutettu Riitta Seppänen laskeskelee.

Sitten viime syksyn koronatoimet ovat jonkin verran muuttuneet. Nyt henkilökunta käyttää kasvosuojaimia ja taukoja on porrastettu. Isoimmissa yksiköissä on useita taukotiloja.

Seppäsen mukaan työntekijät ovat sopeutuneet uusiin toimiin hyvin. Hänen korviinsa ei ole kantautunut esimerkiksi maskien käytön kyseenalaistamista. Työsuojeluvaltuutettu kiittelee myös asiakkaiden käyttävän hyvin maskeja ja noudattavan turvavälejä.

Seppäsen omassa työssä koronarajoituksia on purettu. Kun viime keväänä työsuojeluvaltuutetun kiertämistä toimipisteissä oli rajoitettu, niin nyt työpaikkakäynnit ovat lähes entisellään. Etätöissä Seppänen on edelleen parina päivänä viikossa.

– Tilanne on nyt viranomaisohjeiden ja suositusten suhteen selvempi kuin viime vuoden alkupuolella. Edelleen seuraan koronauutisointia ja etenkin paikallisten viranomaisten ohjeita, Seppänen sanoo.

Hänen mukaansa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimispisteissä tunnelma on rauhallinen ja odottava.

– Näin mennään niin pitkään kuin tarve on, hän summaa.

Forssan HKScanin tuotantolaitoksella tilanne ei ole juurikaan muuttunut sitten viime syksyn. Työntekijät sonnustautuvat edelleen suojamaskeihin, ja tehtaalla on yhä käytössä ylimääräisiä taukotiloja väljyyden turvaamiseksi.

– Väsymystä on havaittavissa. Täällä jo kovin odotamme paluuta takaisin normaaliin työarkeen, työsuojeluvaltuutettu Tuomas Vaittinen kertoo.

Anu Vallinkoski

Lue tästä työsuojeluvaltuutettujen mietteitä viime syksynä.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.