Viikon sisällä jo kolmas kuolemaan johtanut työtapaturma

Suomessa on tapahtunut viikon sisällä kolme kuolemaan johtanutta työtapaturmaa, joista viimeisin eilen. Yhteensä kuolemaan johtaneita työtapaturmia on ollut tänä vuonna jo 18. Viime vuonna näitä sattui yhteensä kaksitoista.
16.11.2022 15:16
SAK
Kuva: Marjaana Malkamäki.

Tapaturmavakuutuskeskus ylläpitää tilastoa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Tilaston mukaan:

  • Tiistaina 8.11. työntekijä jäi puristuksiin koneen liikkuvien osien väliin tuotantolaitoksella. Todennäköisesti työntekijä oli kurottanut koneen sisään ja jäänyt kaulasta puristuksiin koneen suojaluukun väliin. Työntekijä kuoli puristumisesta aiheutuneisiin vammoihin.
  • Maanantaina 14.11. työntekijä puristui betonielementin nostossa kaatuneen betonielementin alle. Ei vielä tarkempia tietoja.
  • Tiistaina 15.11. työntekijä kuoli piikkaustöissä teollisuuslaitoksessa. Ei vielä tarkempia tietoja.

SAK ottaa osaa jokaisen menehtyneen läheisten, perheiden, ystävien ja työpaikkojen suruun ja järkytykseen.

Työturvallisuuden oltava ykkösasia työssä

Suomessa on tehty paljon turvallisen työn eteen, mutta edelleen työ tappaa ja vammauttaa ihmisiä. Jokainen työtapaturma on liikaa.

SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen.

– Viimeistään nyt on tajuttava, ettei työturvallisuus ole vain lista viranomaisvaatimuksia, vaan niiden huomiotta jättäminen voi viedä joltain hengen. Työpaikoilla täytyy tehostaa turvallisuustoimenpiteitä, SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen vaatii.

Eurooppalainen ammattiyhdistysliike kampanjoi Nolla kuolemaa työssä -tavoitteen eteen. Suomessa toimii Nolla tapaturmaa -foorumi, jonka tarkoituksena on motivoida ja rohkaista työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa turvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa sekä jakaa parhaita käytäntöjä

Myös SAK:n hyvää työelämää määrittelevän vision ykköslähtökohtana on, että työstä on selvittävä hengissä. Jokaisella toimialalla, työpaikalla ja työtehtävällä on omat riskin paikkansa, jotka työnantajan täytyy huomioida riskinarvioinnissa ja turvallisuustoimenpiteiden suunnittelussa.

Paras tilanne on silloin, kun toimet ovat niin ennaltaehkäiseviä, ettei vaaraa aiheuttavia tilanteita edes synny.

– Myös työntekijöiden perehdyttäminen turvallisuusasioihin on erittäin tärkeää. Etenkin huolto- ja häiriötilanteisiin tulee varautua huolellisesti, sillä niissä toteutuu monta odottamatonta tilannetta. Mitään ei saa jättää hyvän onnen varaan riippumatta siitä, miten harvinainen tilanne on, Mironen painottaa.

Jos tapaturma tapahtuu, on tärkeää, että onnettomuudet tutkitaan ja niistä otetaan opiksi, ettei vastaavia enää sattuisi. Työsuojeluviranomaisen lakisääteisen tutkinnan lisäksi Tapaturmavakuutuskeskus laatii raportteja vastaavien tapausten ehkäisemisen näkökulmasta.

– Työpaikoilla on hyvä käydä läpi säännöllisesti myös läheltä piti -tilanteet ja raportit sekä mitä niiden toistumisen ehkäisemiseksi on tehty, Anne Mironen huomauttaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.