Vappumarssit vähintään 7,1 kilometriä

Osana Toimintakykyisempi Suomi -liikuntakampanjaa SAK:n vappumarssit ovat tänä vuonna yli 7 kilometrin mittaisia. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n hallituksen päätös pidennetyistä vappumarsseista on osa palkansaajien liikunnan edistämistä. Jo syksyllä järjestettiin lyhyempiä ulosmarsseja, ulkoiluhetkiä ja muuta aktiviteettia.
01.04. 10:02
SAK
Jarkko Eloranta ja Katja Syvärinen ovat jo aloittaneet valmistautumisen aikaisempaa pidempiä vappumarsseja varten. Kuva: SAK.

– Liikkumattomuus heikentää ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Inhimillisen haitan lisäksi kyse on merkittävästä kansantaloudellisesta hintalapusta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Vappumarssin pituus noin 10 000 askelta

Vappumarssin pituuden taustalla on monien tuntema terveyssuositus päivittäin otettavista 10 000 askeleesta. Tuoreen tutkimustiedon mukaan vähempikin riittää, mutta SAK ei ole halukas tinkimään asiasta.

– Terveyssuosituksista emme ole valmiit neuvottelemaan. Jos annamme tästä periksi, niin kohta pelkkä takapuolen sohvalta ylös nostaminenkin määritellään terveyttä edistäväksi liikuntatoimeksi. Se on 10 000 askelta tai ei mitään, Eloranta jyrähtää.

Vuonna 2023 suomalaisten miesten keskipituus oli 179,59 senttimetriä ja naisten 165,91 senttimetriä. Askeleen mitta voidaan laskea yksinkertaisin kaavoin. Naiset: 0,413 x 165,91 senttimetriä = 68,52 senttimetriä ja miehet: 0,415 x 179,59 senttimetriä = 74,53 senttimetriä. Näin suomalaisen työikäisen askel on siis keskimäärin noin 71,53 senttimetriä.

– Suomalainen etenee 10 000 askeleella keskimäärin reilun seitsemän kilometriä. Käytännössä naiset joutuvat ottamaan vappumarssilla hiukan enemmän askelia kuin miehet. Mutta hei, ei tunnu missään, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen toteaa.

Reittiehdotuksia joukkoälyllä

Eloranta vahvistaa, että SAK:n hallitus ja henkilökunta ovat itsekin sitoutuneet reippaaseen ja hiukan rasittavaan marssiin vappuna.

– Liittopuheenjohtajat ja muut eri puolilla maatamme vapputilaisuuksissa puhuvat ovat myös itse sitoutuneet osallistumaan liikuntatuokioon. Paraikaa suunnitellaan lukuisille paikkakunnille kivoja ja sopivan mittaisia reittejä, Eloranta kertoo.

Suunnittelun tueksi SAK ottaa vastaan ammattiliittoihin kuuluvien ja kuulumattomien ihmisten ehdotuksia eri paikkakuntien sopivista reiteistä. Reitin pituuden on oltava noin 7 153 metriä plus miinus 50 metriä. Katso alla ohjeet reittiehdotuksien tekemiseksi.

Ohjeet vappumarssin reitin laatimiseksi

Venyttely marssin jälkeen edistää palautumista, Jarkko Eloranta ja Katja Syvärinen muistuttavat.

Liikkumattomuus lisää riskiä useille kansansairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille. Kaikkiaan siitä aiheutuu Suomessa vuosittain yli kolmen miljardin euron kustannukset.

Nyt laitetaan myös luovuus liikkeelle. Tervetuloa mukaan laatimaan terveysvaikutteisen vappumarssin reittiä omalle paikkakunnallesi.

Helpointa reittiehdotuksen tekeminen on karttasovelluksella. Voit käyttää esimerkiksi Google Mapsia. Voit piirrellä viivoja kartalla ihan kuten haluat. Ensikertalaisen kannattaa ehkä käyttää apuna myös tussia ja viivotinta. Ehdottamasi reitti voi muodostaa vaikka jonkin kivan hahmon tai symbolin tai tähtikuvion tai vastaavan.

Reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida myös liikuntarajoitteiset ja muut marssijat, joille esteettömyys on tärkeää. Varsinaisen reitin lisäksi on hyödyllistä antaa lisätietoa ehdotuksen varrelle osuvista juottopisteistä, maamerkeistä, nähtävyyksistä ja muista reittivalintaan vaikuttaneista seikoista.

Pituudesta

Laske reitin pituus mahdollisimman tarkkaan. Ilmoita mitta senttimetreinä kahden desimaalin tarkkuudella.

Testaa tarkka askelmäärä kulkemalla reitti vastapäivään tai myötäpäivään.

Lopuksi

Lähetä SAK:lle seuraavat tiedot:

1. Paikkakunta
2. Kuvakaappaus merkitsemästäsi reitistä
3. Reitin pituus
4. Askelmäärä sekä pituutesi
5. Kuljetaanko reitti myötä- vai vastakarvaan.

Merkkaa lomakkeen täyttöpäiväksi 1.4. eli hyvää aprillipäivää!

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.