TYPE-teemaviikko tukee nuorten työelämätaitoja

Nuorten työelämätaidoissa korostuvat usein vuorovaikutustaidot ja tiimityöskentelytaidot, mutta tärkeää on osata myös yleiset työelämän pelisäännöt. Niihin kuuluu omien oikeuksien ja velvollisuuksien tunteminen. Valtakunnallisella TYPE-viikolla nostetaan nyt esiin työkaluja, jotka auttavat evästämään nuoria työelämän ensimetreille.
15.04. 12:50
SAK

Työelämän pelisäännöt eli TYPE on SAK:n tuottama monikielinen palvelu, jolla halutaan helpottaa nuorten ja maahan muuttaneiden ensimmäisiä askelia työelämässä. Nyt kolmatta kertaa järjestettävällä teemaviikolla tarjoamme tietoa ja työkaluja ammattilaisille, jotka valmentavat nuoria kohti työelämää tai kohtaavat osana työtään nuorten kysymyksiä työelämästä.

Viikon aikana opinto-ohjaajille ja opettajille on tarjolla maksuttomia TYPE-koulutusseminaareja, joissa erityishuomio on tänä vuonna työelämäpainotteisessa perusopetuksessa (TEPPO) sekä oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksissa. Perjantaina 19.4. on kaikille nuorten ja maahan muuttaneiden parissa työskenteleville oppilaitosten, viranomaisten ja järjestöjen edustajille avoin TYPE-webinaari, jossa TEPPO-opetuksen kehittäjä Mari Aura kertoo työelämäpainotteisen perusopetuksen arjesta ja kokemuksista.

TYPE-viikon kunniaksi julkaisemme myös opinto-ohjaajien toivomat TYPE-kortit, joilla voi testata tietämystä työelämän termeistä. Uusi työelämätiedon opetusta tukeva pelikorttipakka auttaa ottamaan haltuun 52 työelämätermiä ja se on tilattavissa maksutta opetuskäyttöön.

Tieto omista oikeuksista ja velvollisuuksista turvaa ensiaskelia

Lähestyvä kesätyökauden alku nostaa työelämäkysymyksiä esille myös esimerkiksi nuorisotaloilla, harrastusten parissa ja kodeissa - kuten millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon työsopimusta allekirjoittaessa? Työelämätiedon kattava tietopankki Työelämäpelisäännöt.fi auttaa löytämään oikean tiedon äärelle.

Nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa työelämässä, koska asiat ovat uusia, eikä omista oikeuksista olla vielä useinkaan tietoisia. TYPE-viikolla pyrimmekin nostamaan tietoisuutta myös matalan kynnyksen työsuhdeneuvonnasta, jota on maksutta saatavilla ympäri vuoden. SAK:n työsuhdeneuvonta ja Kesäduunari-info tarjoavat henkilökohtaista neuvontaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Usein nuorten työsuhdeasioissa yhteyttä ottaa myös nuoren läheinen ja välillä työsuhdeasioita haluavat tarkistaa myös myös nuoria työllistävät vastuulliset työnantajat.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.