Työtapaturmissa kuolee kokeneita työntekijöitä

Suomessa kuoli työtapaturmissa viime vuonna 21 henkilöä. Usein syynä oli huolimattomuus ja kuolemantapaukset olisi voitu välttää normaalilla varovaisuudella.
01.03.2017 11:00 admin
Uutinen Työelämä
Kuolemaan johtavia työtapaturmia sattuu eniten rakennus- ja kuljetusalalla sekä teollisuudessa.

Suomessa kuolee työtapaturmissa vuosittain 20–30 ihmistä. Kuolemaan johtaneita tapaturmia sattuu siis keskimäärin joka toinen viikko. Tämän lisäksi noin 10–20 ihmistä kuolee vuosittain työmatkalla.

– Yksi ryhmä näyttää olevan erityisen altis kuolemaan johtaville tapaturmille. Uhrit ovat usein kokeneita keski-ikäisiä miehiä, Tapaturmavakuutuskeskuksen työsuojeluasiantuntija Otto Veijola sanoo.

Useimmat työtapaturmat sattuvat miesvaltaisilla aloilla – teollisuudessa, rakennusalalla ja kuljetusalalla.

– Nämä kolme ovat korkean riskin toimialoja.

Viime vuosi ei ollut poikkeus. Tapaturmavakuutuskeskuksen alustavan tilaston mukaan kahdestakymmenestäyhdestä kuolemaan johtaneesta tapaturmasta seitsemäntoista sattui näillä aloilla.

Syinä putoaminen, puristuksiin jääminen ja ruhjoutuminen

Työpaikkakuolemat johtuvat useimmiten putoamisesta, puristuksiin jäämisestä tai ruhjoutumisesta. Tämä käy ilmi Otto Veijolan laatimasta vuosien 2010–2013 työtapaturmakuolemia koskevasta koosteesta. Useimmat teollisuusalan työpaikkakuolemista sattuivat tuotantolaitoksissa, kun työntekijä jäi puristuksiin raskaan osan alle, paiskautui sellaista vasten tai putosi korkealta.

Rakennusalalla kuolemaan johtaneet tapaturmat sattuivat talonrakentamisessa, kun työntekijä putosi kovalle pinnalle. Kuljetusalalla suurin osa työtapaturmaisista kuolemista johtui työntekijän jäämisestä puristuksiin tai murskautumisesta lastauksen, purkamisen tai varastotyön yhteydessä.

Liikkuvat työkoneet aiheuttivat viime vuonna kahdeksan kuolemantapausta. Lisäksi muutamassa tapauksessa onnettomuus sattui, kun työtä tehtiin pysähdyksissä olevan työkoneen kanssa.

Tapaturmien uutisoinnin perusteella vaikuttaa siltä, että seitsemäntoista kuolemaa kahdestakymmenestäyhdestä on aiheutunut suoraan tai välillisesti puristuksiin jäämisestä tai ruhjoutumisesta.

Vaarallista tuudittautua turvallisuudentunteeseen

Kokeneiden ammattimiesten kuolemaan johtaneet tapaturmat selittyvät Tapaturmavakuutuskeskuksen Otto Veijolan mukaan sillä, että työntekijä tuudittautuu turvallisuudentunteeseen. Jos ihminen on tehnyt samaa työtä vuosia tai vuosikymmeniä ilman vaaratilanteita, ei välttämättä enää kiinnitä huomiota turvallisuuteen.

Huolimattomuus ja vääränlainen turvallisuudentunne on yhteistä monille viime vuoden tapaturmakuolemille. Esimerkiksi pyöräkuormaajan kuljettaja jäi oman työkoneensa alle. Kuljettaja oli pysäköinyt kuormaajan loivaan alamäkeen, jättänyt vaihteen vapaalle ja siirtynyt pyöräkuormaajan eteen.

Joskus syynä henkirikos

Kaikki työpaikkakuolemat eivät ole työtapaturmia, joskus syynä on henkirikos. Viime vuoden puhutuin työssä sattunut kuolemantapaus oli Vihdin poliisimurha. Se oli viime vuoden ainoa väkivallanteon aiheuttama työkuolema.

Vuosi 2015 oli tavallista synkempi, sillä silloin työpaikoilla murhattiin tai tapettiin viisi ihmistä – kolme laukaalaisessa pizzeriassa, yksi oululaisessa pubissa ja yksi perhekodissa Muhoksella.

Lue juttu viime vuoden kuolemantapauksista.

Jonny Smeds

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.