Tulorekisteri karsii byrokratiaa

Suomeen rakennetaan tulotietojärjestelmää, joka sisältää ajantasaiset tiedot ihmisten palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. SAK:n lakimiehen Minna Tanskan mukaan tulorekisteri on hyödyllinen palkansaajille ja ehkäisee parhaimmillaan myös harmaata taloutta.
22.08.2017 08:25 admin
Minna Tanska

Mitä hyötyä tulorekisteristä on palkansaajille?

– Ajantasaisen sähköisen rekisterin pitäisi tulevaisuudessa helpottaa muun muassa sosiaalietuuksien hakemiseen liittyvää byrokratiaa ja auttaa varmistamaan, että etuuksia koskevat päätökset ovat oikein.

– Tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja hyödynnetään muun muassa erilaisten etuuksien kuten työttömyyskorvauksen laskemisessa. Toiveena on, että rekisterin käyttöön ottamisen myötä erilaiset etuudet tulevat maksuun aiempaa nopeammin.

Mitä tietoja rekisteri sisältää?

– Tulorekisterissä on tiedot yksittäisten ihmisten palkka-, eläke- ja muista etuustuloista. Kattava tietokanta auttaa viranomaisia myös harmaan talouden ehkäisemisessä.

Ketkä pääsevät käyttämään rekisteriä?

– Työnantajat ja etuuksien maksajat ilmoittavat rekisteriin tulotiedot sähköisesti esimerkiksi jokaisen palkanmaksun yhteydessä.

– Tulotietoja käyttävät eri viranomaiset, muun muassa Verohallinto, Kela, eläkeyhtiöt ja työttömyyskassat. Viranomaiset saavat tulorekisteristä vain sen tiedon, mihin he ovat oikeutettuja ja mitä he tarvitsevat toiminnassaan.

– Jokainen ihminen näkee sähköisessä asiointipalvelussa omat tulotietonsa. Tämä helpottaa oman talouden ja tulojen seurantaa.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.