Teollisuusliitot yhdistyvät Venäjälläkin

Kolme teollisuuden ammattiliittoa liittyi yhdeksi Rosprofprom-liitoksi Venäjällä. Perustava kokous varmisti, että pietarilaisten koneenrakentajien hyvät suhteet Suomeen voivat jatkua.
29.05.2017 11:17
SAK
Chkalovin ilma-alustehdas Novosibirskissa

Uusi liitto kattaa aiemmat koneenrakennuksen, puolustusteollisuuden ja tekstiiliteollisuuden sekä kevyen teollisuuden liitot.

Venäläinen Solidarnost-verkkolehti kirjoitti sulautumisen taustoista. Keskeinen syy on se, että teollisuuden työpaikkojen vähentyessä liittojen voimavarat vähenevät.

Tekstiili- ja kevyen teollisuuden liitto menetti valtakunnalliseen tunnustamiseen tarvittavan kattavuuden. Se toimii maan 39 alueella, mutta tunnustamiseen tarvittaisiin 43 aluetta.

Puolustusteollisuuden liitto Oboronprofilla on 190 000 jäsentä, kun 13 vuotta sitten luku oli 600 000.

Oboronprofin Tulan alueen edustaja Mihail Solomasov sanoi lehdelle, että yhdistyminen on välttämätöntä, koska työnantajat kuuntelevat ennen muuta isoja liittoja. Hän uskoo, että tämä yhdistyminen on pilottihanke, lisää liittoja tulee mukaan.

Koneenrakentajien liitossa 36 edustajaa vastusti sulautumista, 53 puolsi. Tekstiiliteollisuuden liiton kokouksessa annettiin yksi tyhjä ääni, muut kannattivat yhdistymistä. Puolustusteollisuuden liitossa päätös oli täysin yksimielinen.

Uusi liitto päätti pitää voimassa kaikki aiemmat työehtosopimukset. Solidarnost-lehden mukaan liitto pyrkii yhdistämään niitä jatkossa, mikäli työnantajapuoli siihen suostuu.

Rosprofpromin perustava kokous hyväksyi toimintaohjelman vuosille 2017–2022, säännöt sekä muut toimintaa ohjaavat asiakirjat.

Perustavan kokouksen ainoa asiakirjojen ulkopuolinen kysymys tuli Solidarnost-lehden mukaan pietarilaisen metallitehtaan edustajalta. Hän oli huolissaan siitä, katkaiseeko uuden liiton perustaminen Pietarin koneenrakentajien aluekomitean ystävälliset suhteet suomalaisiin tovereihin.

Vastaus kuului, että liiton tason suhteista vastaa liitto, aluetasolla on vapaus toimia omin päin.

Nyt muodostetulla liitolla on 400 000 jäsentä. Puheenjohtajaksi valittu Andrei Tšekmenjov johti aikaisemmin puolustusteollisuuden alan liittoa.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.