SAK:n tilasto: Yt-neuvottelujen piiriin joutuneiden työntekijöiden määrä laski heinä–syyskuussa

Yhteistoimintaneuvottelujen piiriin joutui heinä–syyskuussa yhteensä 40 119 työntekijää. Määrä on ollut laskussa vuoden alusta lähtien: tammi–maaliskuussa vastaava luku oli 109 442 ja huhti–kesäkuussa 77 407 työntekijää.
14.10.2020 14:37
SAK
Nesteen ilmoitus Naantalin jalostamon lakkauttamisesta uhkaa lopettaa 470 työntekijän työt. Kuva: Xepheid / Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Laskusuunnasta huolimatta ovat yt-neuvottelut koskettaneet vuonna 2020 poikkeuksellisen montaa työntekijää. Yt-neuvottelujen piirissä on tänä vuonna ollut yhteensä 227 511 työntekijää. SAK on kerännyt tietoja yt-neuvotteluista vuodesta 2007 alkaen, eikä yt-neuvotteluihin joutuneiden määrä ole kertaakaan ollut yhtä suuri edes koko vuoden tasolla.

– Yt-neuvottelujen määrä oli suurimmillaan maaliskuussa, jolloin alkaneiden neuvottelujen piirissä oli reilusti yli 90 000 työntekijää. Maaliskuulle osui myös korkein irtisanomispiikki, SAK:n ekonomisti Anni Marttinen kertoo.

Yritysten yt-neuvotteluissa ilmoittama vähennystarve ja toteutuneet irtisanomiset ovat nekin laskeneet kolmannella vuosineljänneksellä. Vähennystarve oli heinä–syyskuussa yhteensä 4 989 työntekijää, kun vastaavat luvut kahtena ensimmäisenä neljänneksenä olivat 11 359 ja 14 799.

Yt-neuvotteluissa irtisanottujen määrä jäi kolmannella vuosineljänneksellä 865 työntekijään, mikä on pienin määrä yhden vuosineljänneksen aikana kahteen vuoteen.

– Näyttää siltä, että yrityksillä on koronatilanteen aikana korkea kynnys ryhtyä irtisanomaan työntekijöitään. Yt-neuvotteluissa päädytään nyt yleisesti muihin henkilöstöjärjestelyihin, esimerkiksi lomautuksiin. Tämä on järkevää tilanteessa, jossa koronakriisin aiheuttaman kysynnän väheneminen näyttää jäävän tilapäiseksi, Marttinen toteaa.

Syyskuussa alkaneissa yt-neuvotteluissa isoimmat henkilöstön vähennystarpeet ovat koskeneet Nesteen ja Scanian työntekijöitä. Nesteen ilmoitus Naantalin jalostamon lakkauttamisesta uhkaa lopettaa 470 työntekijän työt. Scania ilmoitti syyskuun lopussa lopettavansa linja-auton koreja valmistavan SOE Busproductionin tehtaan toiminnan, mikä merkitsee vähintään 260 työpaikan menetystä Lahdessa.

SAK kerää tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä. Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen vertailut

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen vuositilastot

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.